IN MEMORIAM: Spiridon Bošković „Done“

Spiridon Bošković „Done“ rođen je 9.5.1944. godine u Vlasotincu. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu a Gimnaziju u Leskovcu. Završio fakultet za fizičku kulturu u Beogradu.

Done je, moglo bi se reći, čovek rukometa. Nesuđeni gimnastičar je krajem pete decenije prošlog veka sa još par istomišljenika prešao u tek osnovani rukometni klub i u tom sportu je ostao do danas, šest decenija kasnije. Popularni Done nije nikad napustao vlasotinački rukomet. Posle aktivne igračke karijere opredelio se za trenerski posao koji je do danas, radio 60 godina unazad.

Kao igrač Bošković je bio učesnik svih podviga ali i poraza u šestoj i prvoj polovini sedme decenije prošlog stoleća. Kada je završio igračku karijeru Spiridon je ostao u rukometu kao trener. Pod njegovim vođstvom stasavale su mnoge generacije vlasotinačkih rukometaša i rukometašica. Nikad nije kao neki drugi treneri čekao da mladi igrači sami dođu u klub već je odlazio po školama tražeći talentovane dečake i devojčice, dovodio ih u klub i tako obezbeđivao budućnost vlasotinačkom rukometu. U osmoj deceniji života, Done je i dalje obilazio škole u potrazi za talentovanom decom.

Paralelno sa bavljenjem rukometom Bošković je završio fakultet fizičke kulture i ceo svoj radni vek proveo u prosveti. Bošković je bio najstariji aktivan trener u državi, učitelj mladim rukometašicama i rukometašima i, kako je sam pričao, ne zna do kada će to trajati ali sigurno dok ga služi zdravlje. I trajalo je sve do danas.

Sahrana će se obaviti na gradskom groblju u Vlasotincu u sredu 8. novembra 2023. godine u 13.00 časova.

 

Objavljeno: 07.11.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca