IN MEMORIAM: Zoran Davinić „Vranjanka“ (1941- 2023)

Juče je u 82. godini preminuo Zoran Davinić Vranjanka, poznati vlasotinački advokat, književnik i kulturni radnik. Pisao je za odrasle i decu, poeziju i prozu, mada je humor i dramski tekst najviše voleo. Bio je dugogodišnji predsednik KUD-a „Siniša Janić“, za koji je pisao, glumio, režirao, nabavljao kostime i scenografije… Za svoj rad i trud je više puta nagrađivan, pamti se scenario „Bala na Vlasini“, koji je davne 1977. godine doneo Vlasotincu pobedu na Turniru duhovitosti. Pamtićemo ga i po scenariju za tv seriju Agencija za SIS. Pripremio je i tv seriju „Zlatno jaje“, po ideji glumca Nikole Simića, koja nije realizovana zbog smrti poznatog glumca.

Izdao je knjige humorističke proze „Rupa do rupu“ i „Meni se svađa“, monografiju „Vlasotince 2000“ i komad za decu „Minđuše od cvetnih grana“. Napisao je i režirao komedije „Nikad se ne zna“, „Četiri kavaljera“ i „Gde ćemo teču“ i objavio ih 2022. pod nazivom „Četiri kavaljera“. Objavio je roman „Kapija za drugi svet“ i zbirku putopisnih priča „Meybe next time“.

Bio je višedecenijski predsednik KUD-a „Siniša Janić“ i Književnog kluba „Rosulja“ i pokretač mnogih kulturnih dešavanja u Vlasotincu. Svoj rodno mesto voleo je iznad svega, nikada ga nije napuštao osim kada je odlazio na česta putovanja širom sveta.

Sahrana Zorana Davinića obaviće se danas u 14 sati na lokalnom groblju u Vlasotincu.

 

Objavljeno: 14.11.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca