IN MEMORIAM: Zvonimir Katlanović

Zvonimir Katlanović, poznati vlasotinački slikar i medicinski radnik, preminuo je danas u 81. godini života.

Zvonimir Katlanović rođen je 1938. godine u Vlasotincu gde je završio osnovno obrazovanje. Srednju medicinsku školu završio je u Skoplju. jedan je od najpoznatijih i najplodnijih slikara u ovom delu Srbije. Radni vek proveo je kao medicinski tehničar na laboratorijskim poslovima medicinske struke, a slikarstvom se bavio iz ljubavi. Svoj talenat za likovne umetnosti otkrio je još kao dečak, a svoj prvi crtež uradio 1943. godine, dok je sa roditeljima živeo u Pirotu.

Katlanović je do sada naslikao više od 800 slika i akvarela. Akrilik i ulje na platnu su mu omiljene tehnike, radi i akvarel i pastel. Slika pretežno pejzaže. Najviše slika ima sa motivima iz grada na Vlasini i njegove okoline, kao i sa Vlasinskog jezera i Morave.

Izlagao je na više kolektivnih izložbi kao član udruženja likovnih stvaraoca Vlasotinca, a ređe samostalno. Zvonimir Katlanović je za svoje stvaralaštvo dobio više nagrada. Najznačajnija mu je Oktobarska nagrada opštine Vlasotince. Pažnju su mu posvetile leskovačke i vlasotinačke novine, u kojima je objavljeno na desetine tekstova o njegovom stvaralaštvu i izložbama.

Slikarstvo za Katlanovića nije samo hobi, već i utočište od pritisaka svakodnevice. Slikajući motive iz rodnog grada i okoline on, kako ističe, ostavlja svedočanstvo o vremenu u kojem živi.

Dobitnik je mnogih nagrada, a kako je sam umeo da kaže, najdraža mu je bila Oktobarksa nagrada Vlasotinca.

Sahrana će se obaviti 24. decemebra 2018. na vlasotinačkom groblju u 14h.

 

Objavljeno: 23.12.2018 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca