Iz škole odmah na posao

Svi učenici završne godine tekstilnog smera u Tehničkoj školi u Vlasotincu dobili su ponudu da, čim uzmu diplome, počnu da rade. Ovu ponudu uputila im je tekstilna fabrika Manufaktura europea, koja godinama posluje u Vlasotincu. Slučaj da se iz školskih klupa krene pravo na posao decenijama se nije dogodio u varoši na Vlasini, a verovatno ni u ostatku Srbije, s obzirom na krizu koja je već dvadeset godina prisutna u društvu.


Saša Mitrović, zamenik direktora kompanije

– Naš plan je da u naredne tri godine zaposlimo između 40 i 50 radnika, a pošto su nam potrebni edukovani kadrovi, mi smo učenicima završne godine tekstilnog smera u Vlasotincu ponudili da, kad završe školu, dođu kod nas na posao. Prvo ćemo raditi obuku, onda će naši stručni kadrovi proceniti ko ima afiniteta prema kojoj mašini i vrsti posla. Posle probnog rada od pet do sedam dana, nadamo se da ćemo svi biti zadovoljni – kaže zamenik direktora kompanije Saša Mitrović.Milivoje Đorđević, direktor Tehničke škole u Vlasotincu

– Ova ponuda za nas i naše učenike mnogo znači. Na pomolu je jedna izuzetna saradnja sa kompanijom Manufaktura europea. Mi smo s decom obišli pogon i oni su svima ponudili zaposlenje, čim uznu diplome, kao i onima koji budu završili u naredne tri – četiri godine jer toliko radnika treba da zamene u kompaniji. Deca su vrlo pozitivno odreagovala jer praktično imaju šansu da se odmah zaposle i to u struci, što je danas retkost. Dogovorili smo sa kompanijom i da promenimo praktičnu nastavu, odnosno da deca u našoj radionici budu jedan dan, a drugi dan prakse da provode u Manufakturi europei- kaže direktor Tehničke škole Milivoje Đorđević.

U fabrici Manufaktura europea trenutno radi 140 radnika koji proizvode žensku i mušku konfekciju. Kompletna proizvodnja izvozi se u Italiju, Francusku, Nemačku, Dansku i druge zemlje.


 

Objavljeno: 29.05.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca