Izborna Skupština FS JO – Skupština radila bez poslovnika, odluke pod znakom pitanja

Posle skoro dva meseca od početka izbora u fudbalskoj organizaciji Srbije održana je izborna Skuptina FS Jablaničkog okruga na kojoj su izabrani, odnosno delimično izabrani, organi i tela ove organizacije. Za predsednika je izabran Marko Mihajlović u fudbalskim krugovima poznat kao Kresa na čiji predlog je izabrano i 7 članova Izvršnog odbora koji po Statutu broji 11. U Izvršni odbor su izabrani Predrag Cvetković, Igor Kocić, Saša Starčević, Dejan Savić, Nikola Đokić, Časlav Nedeljković i Milovan Glušac. Sve je završeno vrlo brzo u svečarskoj atmosferi i čestitanja izabranima.

Reklo bi se da kad je sve pripremljeno na vreme, rad je efikasan. Ali da li je sve tako ? Zvuči neverovatno ali je činjenica da su Izbori u FSJO održani po nevažećem Statutu, odnosno najvišem pravnom aktu koji nije dobio „zeleno svetlo“ u FSS, jer je zbog nekih neusklađenih regulativa, pre svega vezanih za izbor delegata Skupštine iz ženskog fudbala i KMF, vraćen na doradu FSJO. Te izmene nisu usvojene na Skupštini i IO pa se Statut ne može smatrati validnim.

Da bi Skupština mogla da radi i punovažno odlučuje potrebno je usvojiti Poslovnik o radu koji reguliše rad najvišeg organa FSJO. Kako na pomenutoj sednici Izborne Skupštine nije usvojen ovaj pravni akt sve donešene odluke su praktično nevažeće. Objašnjenje generalnog sekretara, koji treba da se stara o primeni pravnih akata da nije potrebno usvajati Poslovnik o radu je najblaže rečeno neozbiljno.

Pored ovih krucijalnih manjkavosti bilo je i drugih, ne manje značajnih, propusta kao što je način sazivanja sednice i dostava materijala. Ova veoma značajna sednica je sazvana telefonski a materijal dostavljen na samoj sednici iako u pravilima stoji da se to mora učiniti bar 5 dana ranije. Ove i druge slične primedbe pre početka rada Skupštine stavio je Radovan Stanković, predsednik OFS Vlasotince.

Zbog ovakvih krupnih propusta Komisija za sprovođenje izbora FS RIS je već poništila Izbore u OFS Bujanovac, a da li će u slučaju FSJO postupiti isto ili će imati dvostruke aršine, ostaje da se vidi.

Čudno je da se sve ovo događalo u prisustvu članova privremnog organa FS Regiona istočne Srbije od kojih su bar dvojica pravnika i rade na tim poslovima u fudbalskoj organizaciji.

Još jedna činjenica bode oči – Vlasina, najstariji klub u okrugu sa zavidnim rezultatima u 102 godine svoje istorije, za „Kresu“ ne znači ništa pa zato i nema predstavnika u IO, koji vrvi od likova koji podržavaju Dubočicu, koju je kad joj je pretilo nestajanje spasao jedan vlasotinački klub.

 

Objavljeno: 17.09.2022 | Autor: Ninoslav Radicevic
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca