Izložba fotografija – Kicin foto album

U ponedeljak, 8. februara 2016. godine navršava se 130 godina od rođenja Hristifora Crnilovića, poznatog slikara, etnografa – sakupljača narodnog blaga. Tim povodom Kulturni centar je u galeriji Zavičajnog muzeja pripremio izložbu pod nazivom “Kicin foto album”, koja će biti otvorena u ponedeljak, 8. februara u 19 sati.

Na izložbi će biti predstavljene do sada neizložene fotografije Hristifora Crnilovića i fotografije iz njegovog albuma. Baveći se fotografskim radom ostavio je 1670 staklenih ploča na kojima su fotografije različitog karaktera (panorame Vlasotinca, kuće građene u starobalkanskom stilu i njihovi enterijeri, tavanice u duborezu, zatim sakralni objekti – crkve i njihov mobilijar izrađen u duborezu, motivi Leskovca, Vranja, vašari, zanati, nošnje, frizure…)

Da napomenemo da se njegova bogata spomen – zbirka čuva u Manakovoj kući u Beogradu, a izložene su narodne nošnje jugoistočne Srbije, Kosova i Metohije i Makedonije, nakit, razni pribori određenih zanata i sl. Takođe, u zbirci se nalaze njegove umetničke slike rađene u pastelu, rukopisna građa koja broji 26.000 listova i lična biblioteka.

 

Objavljeno: 06.02.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca