Kultura » Izložba slika Jovice Nikolića „I Bog stvori Anđela, a Anđel ženu, a žena…“

Izložba slika Jovice Nikolića „I Bog stvori Anđela, a Anđel ženu, a žena…“

U galeriji Kulturnog centra Vlasotinca, na Nešićevom keju, u četvrtak 5. marta priređena je prva samostalna izložba slika vlasotinačkog umetnika Jovice Nikolića. Izložba je organizovana pod nazivom “I Bog stvori Anđela, a Anđel ženu, a žena…”. U ime organizatora , mnogobrojne ljubitelje umetnosti najpre je pozdravio direktor Kulturnog centra Vlasotinca Boban Dimitrijević, ističući da se Jovica Nikolić slikarstvom bavi već pola veka, te da je njegov rad vlasotinačka publika mogla da vidi na skoro svim Likovnim salonima koje Kulturni centar organizuje.

Govoreći o liku i delu Jovice Nikolića, Žaklina Stefanović je rekla da je ovaj umetnik slikarstvom počeo da se bavi još sedemdesetih iz hobija, tokom godina slikarstvo je postalo njegova ljubav.

“Čitav njegov život je prožet umetničkim stvaralaštvom. Počeo je sa tehnikom ulje na platnu i tako slika do danas. Prvu sliku koju je naslikao rađena je u dve boje, crna i bela, kojima je naslikao zimu. U pejzažima koje je slikao , sa divljim i uzburkanim talasima i bojama, odaje nam svoj karakter. Pored prirode slikao je i portrete. Iako samouk slikar, radio je crtež na spomeniku kod Sarajevskog mosta u Grdelici i portet majke i deteta koji se pojavljuje u filmu Mirotvorac. NJegova večita inspiracija je žena. Iako ženu vidi u raznim ulogama u društvu, za njega je žena savršenstvo, žena je Anđeo”, istakla je Žaklina Stefanović.

Jovica Nikolić, samouki slikar iz Vlasotinca, zahvalio se svima na odvojenom vremenu i prisetio se svojih početaka bavljenja slikarstvom.

“Svaka slika koja je pred vama ima priču u sebi, tako je u slikarstvu, treba je pronaći. Trudio sam se da u svojim delima udahnem deo sebe. Može se reći da moj rad pripada nadrealizmu , kubizmu. Dosta sam putovao, slikao aparatom interesantne detalje , a potom ih prenosio na platno. Ovom izložbom sam želeo da ljubitelje slikarstva u Vlasotincu upoznam sa svojim radom”, rekao je Jovica Nikolić.

Otvarajući izložbu, zamenik predsednika opštine Boško Stančić, rekao je da slike govore više od reči, da slike koje su izložene treba pažljivo i više puta pogledati i tako uočiti priču koju je autor želeo da ispriča.

„Pred nama je samo deo njegovog stvaralaštva na kojem je prikazana lepota prirode i naravno lepota žene”, rekao je Stančić.

 

Objavljeno: 06.03.2020 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca