Izložba slika M.C. Miloša „CIKLUS: ŠIJAN (7×3)+(3×2)+1= 11? “

U galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“, večeras, 29. novembra je priređena 12. samostalna izložba slika vlasotinačkog umetnika i pesnika Srđana Miloša. Izložbu je otvorio Srba Takić, direktor biblioteke, koji je govorio o ovom mnogostruko talentovanom umetniku.

„Srđan Miloš, na sebi svojstven način, podseća na neko prošlo i lepše vreme, srećnije i bezbrižnije, a neki bi rekli i lakomislenije“, kazao je, između ostalog, Takić.


M.C. Miloš, autor izložbe

„Hteo sam da posle šest godina ponovo imam samostalnu izložbu i da posle toliko godina vidim kako to izgleda. Ovaj ciklus sam nazvao Šijan, po legendarnom režiseru Slobodanu Šijanu, a motive za slike sam uzeo iz njegova tri filma Ko to tamo peva, Davitelj protiv davitelja i Maratonci trče poslednji krug. Kad rešiš da praviš sliku od filma to je godinu i više dana posla, slike su aktuelne i u skladu su sa vremenom i prilikama u kojima živimo“, rekao je autor M.C. Miloš, pročitavši i dve pesme Vaska Pope.Ivana Petrović

Ivana Petrović, pesnikinja iz Guberevca i gošća večeri pročitala je svoju priču na dijalektu, koja nas je podsetila na nekadašnje praznovanje Dana republike, a nakon nje su govorili Miroslav Krainčanić, dr Miloš Šarić i Nikola Živković Gazibara. Stil slikanja Srđana Miloša je ilustrativan i mračan, ali on ume da izrazi ono što hoće. Svaka njegova slika ima simboliku, realni oblici u nerealnim. NJegov pristup umetnosti je svojstven, na njegov način, u stvaranju koristi sve i svašta, i preko slika prepoznajemo Miloševa razmišljanja, neke su od ocena koje su se čule o stvaralaštvu ovog umetnika, koji je život i rad posvetio rodnom Vlasotincu.

Prisutni su se ove večeri podsetili na 29. novembar, koji se slavio kao Dan republike i bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ.


 

Objavljeno: 29.11.2019 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca