Javna rasprava o nacrtu budžeta za 2017.

Javna rasprava o nacrtu budžeta za 2017. godinu održana je 5. decembra u sali skupštine opštine Vlasotince. Javnoj raspravi pored predsednika opštine Zorana Todorovića, predstavnika opštinske uprave, prisustvovali su i zainteresovani građani, direktori ustanova i javnih preduzeća, predstavnici civilnog sektora, udruženja.

Obraćajući se prisutnima Saša Mihajlović, stručni saradnik za budžet opštine Vlasotince istakao je da je služba izradu budžeta počela avgusta meseca, kako i predviđa budžetski kalendar. Po njegovim rečima, planirani budžet opštine Vlasotince za 2017. godine iznosi nešto više od 672 miliona dinara.

Predsednik opštine Zoran Todorović istakao je da javna rasprava o budžetu organizovana po prvi put, da je rad opštinske uprave transparentan, da je nacrt budžeta za narednu godinu realan, da u budžetu nema veštačkih prihoda, te da će budžet tokom budžetske godine biti ostvaren.

– U nacrtu budžeta predviđena su sredstva za realizaciju niza projekata, posebno kada je reč o uređenu infrastrukture kako u gradu tako i u mesnim zajednicama. Planirana su sredstva za funkcionisanje svih indirektnih korisnika, za socijalnu zaštitu, za razvoj poljoprivrede, za rad udruženja, za sportske klubove i drugo. Budući da planiramo da realizujemo mnoge projekte, apliciraćemo kod nadležnih ministarstava i drugih donatora za određena sredstva. Promene budžeta verovatno biće i tokom godine – rekao je između ostalog Zoran Todorović.

Odgovarajući na mnogobrojna pitanja predsednik opštine Zoran Todorović je istakao da planirana sredstva za civilni sektor, kao i za sve druge korisnike budžeta možda nisu dovoljna ali da ne može da se troši ono što se nema, da u budžetu su predviđena sredstva i za otplatu dugova kojih opštinska uprava ili indirektni korisnici imaju, da vlasotinačka javna preduzeća se nalaze u nezavidnoj situaciji, i da ona ne može da se reši brzo.


Prisutni su najviše bili zainteresovani za sredstva namenjena za civilni sektor, za udruženja, za rad javnih preduzeća, za dug opštne Vlasotince. Najveću pažnju prisutnih izazvao je Aleksandar Cvetković iz, kako je on rekao, Građanskog fronta Vlasotinca. Pored ostalog, a bilo je mnogo konkretnih predloga,  predložio je da se manifestacija Vinski bal ukine na 10 godina (bar onaj „vašarski deo“) i da se za to vreme radi na formiranju brenda vlasotinačkog vina, pa tek onda praviti manifestaciju.


 

Objavljeno: 06.12.2016 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca