JKP Vodovod – Reprogram do Nove godine, posle kreću tužbe

Povećanje naplate od fizičkih i pravnih lica, sklapanje reprograma sa Poreskom upravom i radnicima, povećanje radne discipline i dobijanje poverenih poslova od lokalne samouprave, deo su preduzetih mera koje su doprinele stabilizaciji stanja u JKP Vodovod u Vlasotincu, stav je rukovodstva ovog preduzeća. JKP Vodovod u poslednjih 16 godina beleži gubitak od blizu 250 miliona dinara. Samo dug za struju iznosi oko 25 miliona dinara. Radnicima se duguje osam zarada.

– Planiramo da sa svim dobavljačima sklopimo sporazume i dogovore.Radnici su shvatili u kakvoj se situaciji nalazi firma i primetne su na svim nivoima veća ozbiljnost i radna aktivnost. Za skoro milion dinara je povećana naplata od fizičkih lica. Ponudili smo reprogram kupcima koji nam duguju i po više hiljada dinara. Reprogram je moguće sklopiti do nove godine, nakon toga kreću tužbe – rekao je na konferenciji za novinare v.d. direktora vlasotinačkog „Vodovoda“ Zvonko Ilić.

Veoma teško stanje delimično je stabilizovano i nabavkom mašine za elektrofuziono zavarivanje kojom će ovih dana radnici „Vodovoda“ početi zamenu azbestnih cevi u Vlasinskoj ulici. Reč je o poslu koji je opština poverila ovom preduzeću.

– Plan za naredne četiri godine da zamenimo komplet azbestnu mrežu u gradu, koja je duga oko 25 km, da osavremenimo vozni park, da postanemo profitabilni jer opština, godinama unazad, ima mnogo problema zbog „Vodovoda“ – dodao je Ilić.

Predsednik opštine Zoran Todorović bio je još konkretniji:

– Problem u JKP Vodovod je nastao od 2008.do 2012.godine, kada su zapošljavani radnici bez potrebe i plana i kada su se nenamenski trošila namenska sredstva. Tako je nastao dug za struju od 25 miliona dinara. Druga bitna stvar, građani plaćaju za svako merno mesto 50 dinara taksu i vodni doprinos. To je namenski novac od oko šest miliona koji se mora utrošiti za održavanje tih mernih mesta, a ne da veliki broj vodomera ne radi, što stvara gubitke. Takođe, zbog čestih smena direktora nije se stvorila funkcionalna organizacija. Važna je i cena vode koja godinama nije usklađivana sa rastom cena na malo. Za 43 dinara dobijate 1000 litara prerađene vode. To je niska cena – pojasnio je Zoran Todorović.

On smatra da za dve godine ovo preduzeće može da izađe iz teške situacije i čak da vraća deo novca u budžet. To u narednih godinu dana očekuje i od „Komunalca“. Što se ostalih preduzeća i ustanova tiče, kaže, mali problem postoji sa SRC Vlasina.

– Imamo para da isplatimo zaostale plate, ali nam zakon ne dozvoljava i konsultovali smo državnog revizora da vidimo na koji način to da uradimo – zaključio je Todorović.

 

Objavljeno: 18.08.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca