„Karibanjske tronoške“ 3. mesto na manifestaciji Lapovački kotlić

Vredni i preduzimljivi članovi ribolovačkog društva „Morava“ iz Lapova, poslednje julske subote, na reci Velikoj Moravi“ kod Lapova organizovali su tradicionalni „10. Lapovački kotlić“. Subotnji sunčani dan bio je kao poručen za ovakvu vrstu manifestacije, pa se tako na obalama reke Južne Morave okupio veliki broj znatiželjnika i ljubitelja dobre ribolovačke čorbe, a učešće u takmičenju koja će biti čorba najbolja i najukusnija uzelo je 32 ekipe iz više gradova iz Srbije. Sama organizacija ove manifestacije protekla je u najboljem redu, jer su se organizatori potrudli da slavodobitnike nagrade prigodnim nagradama, a da se u isto vreme svi takmičari lepo zabave i osećaju veoma prijatno na obalama Velike Morave.

Svoj debitanski takmičarski nastup imala je i ekipa ,,Karibanjske tronoške“ iz Vlasotinca, koja je po prvi put nastupala u takmičarskom delu, i tako se na svoj debi osladili osvajanjem trećeg mesta, za šta je od organizatora dobila prohromski kotlić od 10 litara sa ložištem, medalje i pehar za osvojeno treće mesto. Vlasotinačku ekipu predvodio je kapiten Dušan Valčić, a u ekipi su još bili Staniša Pešić, Nikola Mrvić i Danijel Stanković.

-Iako smo prvi put bili na takmičenju ovakve vrste, mislim da smo dostojno reprezentovali naš grad, jer osvojeno treće mesto u žestokoj konkurenciji od 32 ekipe je svakako uspeh vredan svake pažnje. Moramo pohvaliti samu organizaciju jer su se domaćini maksimalno trudili da da sve protekne u najboljem redu, a pogotovo takmičarski deo – upoznaje nas, kapiten Dušan Valčić sa svim onim što se dešavalo na obalama Južne Morave kod Lapova, a u okviru manifestacije „10. Lapovački kotlić“.

Koja je ekipa pripremila najbolju čorbu ?

-Članovi žirija su rekli da su nijanse odlučivale za osvajanje prva tri mesta. Prva dva mesta osvojile su ekipe iz Lapova, a pobednički pehar za osvojeno prvo mesto otišao je u ruke ekipi „Figura“, dok je drugo mesto pripalo takmičarima iz ekipe „Dva brata“. Mi smo prezadovoljni osvojenim trećim mestom, što će nas stimulisati da budemo još bolji na nekom narednom takmičenju ovakve vrste.

Čime ste vi vašu čorbu začinili ?

-Čorbu koju smo mi spremali bila je isključivo od riba sa Vlasine, pa je tu bilo soma, klena, mrene, bucova i grgeča. Začinsko bilje je, takođe, imalo prirodno geografsko poreklo sa teritorije naše opštine. Kao što možete primetiti sve što smo prezentovali na ovoj manifestaciji imalo je obrise i vrednosti našeg kraja i naše prirode.

Da li ima takmičenja uskoro na kome planirate da se pojavite ?

-Ima, kako da nema. To je naš „Vinski bal“ krajem avgusta, gde se u okviru ove manifestacije organizuje takmičenje u pripremanju najboljeg ribolovačkog kotlića. Domaćini iz Lapova već su nam najavili da će doći u Vlasotince, a takvu želju iskazalo je još nekoliko ekipa iz Srbije – kaže Dušan Valčić, očigledno zadovoljan osvojenim trećim mestom na debitanskom nastupu svoje ekipe.

U vlasotinačkoj ekipi bio je i Nikola Mrvić, profesor engleskog jezika u mnogoljudnoj Kini. Tamo boravi već četiri godine i Kineze uči da savladaju engleski jezik. Sa oduševljenjem se prihvatio učešća na ovoj ribolovačkoj manifestaciji.

-Kinezi su veoma radni i disciplinovani. Još od najranijeg detinjstva njihova deca se usmeravaju pravim vrednostima i uveliko uče strane svetske jezike. A što se tiče mog učešća u ekipi u Lapovu, to je za mene značilo puno, jer sam bio u društvu svojih prijatelja, a uz to iskazali smo se na pravi način tako što smo osvojili treće mesto – veli srpski Kinez iz Vlasotinca, Nikola Mrvić.

 

Objavljeno: 28.07.2019 | Autor: Vlastimir Stamenković


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca