Kiretovo veče – Duh starog Vlasotinca

Restoran “Veteran” je i ove godine 22. februara otvorio svoja vrata za sve ljubitelje dobre muzike koja je nekada do šetača dopirala iz obližnje Bašte hotela Zemun, za sve one koji se sećaju i pamte večeri pored reke uz muziku Tomislava Cvetkovića Kireta. Mnogi pamte glas i repertoar Tome Kireta, čoveka koji je uvek znao da napravi atmosferu i štimung, uz čiji glas i pesme su se zaboravljali svi problemi.

Mnogi se sećaju Stare bašte, koja je krajem osamdesetih godina prošlog veka bila srce i duša Vlasotinca, korzoa pored reke, prvih uzdaha, ljubavi, stidljivih pogleda razmenjenih u polutami, romantičnih večeri. I danas, u vreme interneta, društvenih mreža, mobilnih telefona, nekako sa setom i nostalgijom se govori o tim prošlim vremenima. Kiretovo veče upravo je bila prilika da Vlasotinčane podseti i vrati u to doba. NJegovi prijatelji, saradnici, pa i oni koji su o njemu i njegovom talentu i duhu slušali od starijih, organizovali su po četvrti put manifestaciju Kiretovo veče – Duh starog Vlasotinca.

“Sve je krenulo sa idejom nas par kolega, ali i nerazdvojnih prijatelja Ilketa i Zokija Kotruljka, koji smo na ovaj način hteli da sačuvamo od zaborava lik i delo Tomislava Cvetkovića – Kireta, čoveka koji je svojom harizmom i pesmom znao da dotakne dušu, da prenese emociju, i znao pesme koje njegovi sugrađani vole. Evo, i četvrtu godinu zaredom je interesovanje za Kiretovo veče bilo veliko, tražila se karta više, što znači da je ideja prava i da će ova manifestacija trajati još dugo”, rekao je Ivan Cekić – Ike, jedan od inicijatora i organizatora manifestacije.

Kao i proteklih godina okupili su se porodica, prijatelji i kolege na jednom mestu, u znak poštovanja prema čoveku koji nas je prerano napustio a zauvek ostao u sećanju Vlasotinčana. Tokom večeri smenjivali su se hitovi starogradske i evergrin muzike koje su u čast kolegi izvodili: Nikola Zdravković – Kole, Ivan Cekić – Ike, Aleksa Kostić – Colin, Bratislav Mladenović, Nemanja Stojanović -Fistik, a za dobru svirku pobrinuli su se: Bratislav Valčić – Žuća, Tomislav Bosić, Radisav Ilić – Lališ. Kroz veče prisutne je vodio Vojkan Arsenović. Oni su odličnom muzikom uspeli da dočaraju vreme u kome je živeo i pevao Toma Kire. NJegovi prijatelji pričali su anegdote o Tomi, priče iz života i šale, opisujući neko srećnije vreme. Toma podjednako dobro pevao i narodnu i zabavnu muziku, znao je da prenese emociju na slušaoce, bio je neposredan i prirodan, zbog toga su ga svi voleli i rado slušali gde god da nastupa. I dan danas se mnoge igranke, proslave, muzičke večeri prepričavaju, a sećanje na Tomu Kireta ne bledi.

Toma je pored pesme koju je najviše voleo, bio strastven lovac i jedan od osnivača Kinološkog društva u Vlasotincu. Radio je u banci, bio veran prijatelj, izuzetan suprug, dobar otac, drug, komšija, prijatelj. Počeo je da peva kao gimnazijalac. Pevao je u najstarijem kultnom vlasotinačkom sastavu “Rubini” i sa njima zauvek obeležio jedno vreme i jednu mladost. Svirao je gitaru i trubu, a po potrebi i bubnjeve.

Posebnu notu i čar ovoj večeri dalo je i kazivanje pesme “Vlasotinačka priča” koju je specijalno za ovu priliku napisala naša sugrađanka Milica Radulović. Još jednom se pokazalo da prava ljubav prema Tomi traje i trajaće. Ovoj posebnoj večeri obojenoj nostalgijom, prisustvovala je njegova supruga Dara i Tomine obe kćeri sa porodicama.

Uz izuzetnu muziku, nostalgične note i prijatnu i veselu atmosferu svako od prisutnih je doživeo na svoj način duh starog Vlasotinca i oživeo njegov stari sjaj. Organizovanje ovakvih večeri je dokaz da duh starog Vlasotinca i dalje ne jenjava.

 

Objavljeno: 24.02.2020 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca