Književno veče “Stih za Ogija” po treći put

U prepunoj sali Kulturnog centra sinoć je održano, treći put za redom, književno veče “Stih za Ogija”. Kulturni centar Vlasotince je raspisao literarni, a od ove godine i likovni konkurs pod nazivom “Stih za Ogija”. Kao i u protekle dve godine literarni konkurs je bio raspisan u tri kategorije – za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i za afirmisane pesnike. Konkurs je okupio mnoge učenike iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne gore, sa Kosova. Još jednom se pokazalo da lepa pisana reč ruši ucrtane granice a da ih poezija i književnost ne poznaju, govori činjenica da je na konkursu su pristigla poezija iz najboljih lirskih radionica iz orkuženja. Tema ovogodišnjeg literarnog i likovnog konkursa bila je “Ljubav nije samo reč”.

Književno veče otvorio je hor Osnovne škole “Siniša Janić” a Danica Petrović, glumica, kazivala je stihove pesnika Todeta Nikoletića. Dečja himna “Nema sveta ni planete” najavila je poznatog srpskog pisca za decu Ljubivoja Ršumovića. Ršum je publiku pozdravio kazivanjem svojih stihova, mnogobrojni učenici u publici nisu odoleli poznatom piscu i zajedno sa njim horski recitovali njegove pesme.


Ljubivoje Ršumović, dečji pisac

Ovom prilikom Ljubivoje Ršumović, kazao je da je član Vladinog tima za preporod Srbije i sela, te da se obilaskom Srbije došlo do podatka da u oko 200 srpskih sela u školama ima po jedan đak. Upravo u to ime, kako pisac reče, izrecitovao je svoju “Zdravicu narodu Srpskom “.

Iako je sala Kulturnog centra bila prepuna učenika, te se njom čuo žamor, kada su na bini stale Petra Dimanić, Mila Mitić i Milena Krstić, salom je zavladala tišina, svi su sa velikom pažnjom služali njihovo izvođenje narodne pesme” Oj ružice rumena”, kao i nastup Marte Stanković koje je izvela narodnu pesmu “Moj golube”.

Petra, Mila i Milena učestvujući na ovogodišnjem festivala etno muzike “Glas anđela – Tijana Jurić” u Bajkmoku, dobile su jednogodišnju stipendiju, dok je Marta osvojila treće mesto i pehar Fondacije.Igor Jurić, predsednik fondacije Tijana Jurić

Igor Jurić, predsednik fondacije Tijana Jurić, podsetio je šta je ova Fondacija radila tokom protelih nekoliko godina, i najavio aktivnosti za naredni period.

Na ovogodišem konkursu “Stih za Ogija”, prispelo je preko 160 literarnih i likovnih radova. Pesnik Tode Nikoletić, govoreći o prispelim radovima, rekao je da kada jer reč o prispelim radovima na ovogodišnjem konkursu “Stih za Ogija “ svodi se na jednostanu ocenu odličan pet, za optimizam, za različitost, za saosećajnost, za humanizam,za načitanost. Učestvujući na konkursu pokazali ste da ima na čemu da ostane ovaj svet.”Najbolji likovni rad je rad Tamare Marinković, učenice osnovne škole “8. oktobar” iz Vlasotinca.

U kategoriji od petog do osmog razreda prvo mesto za literarni rad pripalo je učenici Irini Sekulić, iz osnovne škole “Avram Mrazović’’ iz Sombora. Pohvale za radove pripale su: Anji Spasić, učenici sedmog razreda OŠ“Sveti Sava “,Klokot , Kosovo i Metohija, Doroteji Ilić, učenici sedmog razreda OŠ “Siniša Janić” Vlasotince, Osnovnoj Školi “Vasa Čarapić” Beograd, mentoru Snežani Stojanović, Harisu Halibašiću i Prvoj osnovnoj školi Živince, BiH.

Najveća posebna nagrada koja je ustanovljena ove godine “Ogijeva Blagodarnica” pripala je u ovoj kategoriji učenici petog razreda OŠ “8.oktobar” Mariji Arifović.

U kategoriji srednjih škola prvo mesto dele dve učenice vlasotinačke gimnazije “Stevan Jakovljević”, Jovana Janković, odeljenje 2/2 i Saška Janković 4/1.

Pohvale za radove su dobili i vlasotinački gimnazijalci: Jelena Petković, učenica četvrtog razreda, Anastasija Kostić 1/2, Marija Glišić 1/2, Boris Stojanović 1/3, Marta Banković 1/3, Mina Todorović 1/2, Katarina Anđelković 1/2, Nikolina Stevanović 1/2 I Marijana Ilić 1/3.

Posebna nagrada “Ogijeva Blagodarnica” u ovoj kategoriji pripala je gimnazijalki Minji Carić, 3/3.

U kategoriji afirmisanih pisaca prvo mesto pripalo je Jeleni Milenković, Beograd, a “Ogijeva Blagodarnica” vlasotinačkoj pesnikinji Svetlani Pešić.

Književno veče završeno je nastupom hora, koji je izveo narodnu pesmu “Ne stoj Done, Donke”, za koju je aranžman uradio Radosav Ilić Lališ.

Interesantno je napomenuti da je gromki aplauz odjeknuo salom kada je direktor Kulturnog centra, jednog od organizatora ove manifestacije, Boban Dimitrijević uručio “pasoše varoši vlasotinačke “ Ljubivoju Ršumoviću i Jeleni Milenković.

Manfestaciju “Stih za Ogija “ kao i prethodne godine organizovao je Kulturni centar Vlasotince i Jelena Đokić, inicijator ove manifestacije.


 

Objavljeno: 14.11.2019 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca