Ko i kada može da da krv nakon preležane korone ili revakcinacije

Akcije dobrovoljnog davanja krvi nisu prestajale za vreme trajanja pandemije, kaže Danijel Kocić ispred Crvenog krsta Vlasotinca.

-Ovo je četvrtak akcija ove godine, a u protekle tri prikupili smo 130 jedinica krvi. Odlaganja zbog kovida nije bilo jer svi znaju koliko je krv potrebna – rekao je Kocić prilikom današnje akcije održane u Giginoj kući.

Lekari kažu da sve osobe koje su preležale koronu mogu da daju krv, nakon potpunog oporavka. Revakcinisane osobe takođe mogu da daju krv. Posle primljenih vakcina Sinofarm i Fajzer moguće je odmah dati krv, a nakon primljenih Sputnjika V i ili Astra zeneka vakcine potrebno je da prođe dve nedelje od revakcinacije. Radnik Opštinske uprave u Vlasotincu Gordana Mitrović nije mogla da da krv posle samo jedne primnjene doze.


Gordana Mitrović

-Davalac sam 15-ak godina, sada sam došla da se informišem, ali su mi rekli da mogu da dam tek posle revakcinacije – rekla je Gordana.

Miroslav Ranđelović

Miroslav Ranđelović, takođe zaposlen u Opštinskoj upravi Vlasotince, decenijama je dobrovoljni davalac dragocene tečnosti.

-Važno je biti human jer krv ne može da se kupi, a potrebna je – objasnio je Ranđelović svoj motiv da da krv.

Današnju akciju organizovali su Crveni krst Vlasotince i Zavod za transfuziju krvi Niš.


 

Objavljeno: 30.04.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca