Komemorativni skup: 25 godina od početka NATO bombardovanja

Polaganjem venaca na spomenik palima za slobodu i čast otadžbine od 1990.do 1999. u Vlasotincu je obeležena 25.godišnjica od početka NATO bombardovanja. Vence i cveće položile su delegacije Vojske, Ministarstva odbrane, Policijske stanice Vlasotince, Opštine Vlasotince, članovi porodica poginulih, predstavnici boračkih udruženja, delegacije Gimnazije i Tehničke škole, delegacije osnovnih škola „8.oktobar“ i „Siniša Janić“ i organizacija navijača Crvene zvezde u Vlasotincu.

Predsednik opštine Bratislav Petrović rekao je da moramo mlade naraštaje da iznova učimo i podsećamo kako je 19 najjačih zemalja sveta bombardovalo jednu malu zemlju.

-Iza njihovog pohoda ostale su žrtve, razaranja i tuga koja se ne može preboleti. Rane koje nosimo na duši, ožiljke koje nose porodice preminulih zauvek ćemo pamtiti. Ono što možemo je da negujemo kulturu sećanja, da se okupljamo, pomažemo i bodrimo jedni druge. Život nas obavezuje da gledamo u budućnost, ali nikada ni mi ni naši potomci ne smemo da zaboravimo onih 78 dana bombardovanja i sva razaranja – ljudska i materijalna – koja je ova zemlja doživela – naglasio je Petrović.

Za 78 dana ratnih dejstava i razaranja, sa područja vlasotinačke opštine bilo je mobilisano 1300 ljudi. U bombardovanju je ranjeno 20, a život su izgubila njih šestorica: Bora Stefanović, Miroslav Stojković, Srboljub Bidžić, Selja Milošević, Aleksandar Stefanović i Vlastimir Stanojević. Aca Milovanović stradao je u ratu 90-tih.

Prkosnu pesmu Dobrice Erića govorile su učenice vlasotinačke Gimnazije Milica Pavlović i Sofija Mitić, pod mentorstvom profesora Ivane Pavlović.

Pre komemorativnog skupa, predsednik opštine primio je članove porodica poginulih, a iz opštinskog budžeta svakoj od porodica uplaćena je i ove godine jednokratna novčana podrška.

Foto galeriju možete pogledati na našoj fejsbuk stranici na ovom linku.

 

Objavljeno: 24.03.2024 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca