Komemorativni skup povodom 24. godišnjice NATO bombardovanja

„VAŽNO JE DA MLADE IZNOVA PODSEĆAMO KAKO JE 19 NAJJAČIH ZEMALJA SVETA BOMBARDOVALO JEDNU MALU ZEMLJU“

Komemorativni skup povodom 24. godišnjice NATO bombardovanja održan je u Vlasotincu, kod spomenika palima za slobodu i čast otadžbine od 1990.do 1999. Za 78 dana ratnih dejstava i razaranja, sa područja vlasotinačke opštine bilo je mobilisano 1300 ljudi. U bombardovanju je ranjeno 20, a život su izgubila njih šestorica: Bora Stefanović, Miroslav Stojković, Srboljub Bidžić, Selja Milošević, Aleksandar Stefanović i Vlastimir Stanojević. Aca Milovanović stradao je u ratu 90-tih.

-Jasno je da porodicama gubitak niko ne može da nadoknadi. Ono što možemo je da negujemo kulturu sećanja na žrtve i da porodicama žrtava pomažemo u okviru naših mogućnosti. Važno je da mlade naraštaje iznova podsećamo na trenutak kada je 19 najjačih zemalja sveta, pod imenom NATO, bombardovalo jednu malu zemlju na Balkanu. Iza njihovog pohoda ostale su žrtve, razaranja i tuga koja se ne može preboleti. Ostalo je i pitanje: kako je jedna mala Srbija mogla da ugrozi 19 najjačih zemalja na svetu i zašto su se obrušile na nju – rekao je predsednik opštine Bratislav Petrović.


Vence i cveće položile su delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Vlasotince, članovi porodica poginulih, delegacije boračkih udruženja, OŠ „8.oktobar“ i Gimnazije „Stevan Jakovljević“.

Himnu „Bože, pravde“ pevala je Marta Stanković, učenica Muzičke škole „Stanislav Binički“, a pesme „Domovina“ Dušana Vasiljeva i Kosovo polje Matije Bećkovića recitovali su učenici gimnazije Nina Tasić i Petar Veljković.

Pre komemorativnog skupa, predsednik opštine primio je članove porodica poginulih, a iz opštinskog budžeta svakoj od porodica uplaćeno je po 30.000 dinara.


 

Objavljeno: 24.03.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca