Koncert duhovne i etno muzike u porti vlasotinačke crkve Sveta Trojica

U porti vlasotinačke crkve Sveta Trojica, u čast i slavu Svete prepodobne Anastasije Srpske, majke Svetog Save, sinoć je održan celovečernji koncert duhovne i etno muzike. Mnogobrojni prisutni bili su u prilici da uživaju u nastupima hora Svete Anastasije Srpske iz Vlasotinca i hora Toplički biseri iz Žitorađe. Program je počeo izvođenjem pesme posvećene Svetoj Anastasiji, koju je izveo crkveni hor Sveta Anastasija Srpska.

Mila Mitić, članica hora prisutne je podsetila na činjenicu da je u Vlasotincu duga tradicija horskog pevanja, datira još iz 1897. godine kada je formirano vlasotinačko pevačko društvo „NJegoš“. Ubrzo nakon toga formirana su i dva manja pevačka društva „Karađorđe“ i „Mokranjac“, te su oni pored nastupa na raznim prigodama i svečanostima nastupali i na bogosluženjima.

Posebne simpatije i aplauze pobrao je crkveni hor Toplički biseri iz Žitorađe, koji se prvi put predstavio Vlasotinčanima. Hor postoji više od 10 godina, naime formiran je školske 2011/12. godine, činili su ga učenici trećeg i petog razreda, koji su pohađali veronauku. Hor beleži mnogobrojne nastupe u zemlji i inostranstvu.

Program je počeo izvođenjem pesme Noć u Hilandaru, nastavljen je pesmom Vezak je vezla deva Marija. Potom su se nizale mnogobrojne duhovne, izvorne, tradicionalne i etno pesme. Portom su se širile pesme Rasti, rasti moj zeleni bore, Zaspo Janko pod jablanom, Sitan kamen do kamena, Tri devojke zbor zborile, Gusta mi magla padnala i dr. Koncert je završen izvođenjem pesme Mi smo deca neba.


Zahvaljujući se prisutnima što su odvojili vreme i došli na koncert sveštenik Marko Nikolić je istakao, da nakon divnih pesama nije potrebno da se bilo šta kaže jer su nam srca nadahnuta pesmama o Svetoj Anastasiji, Kosovu i drugima u kojima smo zajedno uživali.

-Naša je želja da koncert o prazniku Svete Anastasije postane tradicija, da se svake godine, baš kao i večeras, okupljamo u crkvenoj porti. Nadam se da će naš hor napredovati i nastupati širom Srbije, Evrope pa i sveta – dodao je sveštenik Marko Nikolić.

 

Galeriju fotografija možete pogledati na ovom linku.


 

Objavljeno: 05.07.2024 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca