Koncertom etno grupe Izvor iz Vranja sinoć je završeno Leto u Vlasotincu

Ovo je bio drugi ovogodišnji nastup etno grupe Izvor pred vlasotinačkom publikom. Prvi koncert održan je 23. maja u porti crkve povodom gradske slave.

Solistu grupe Ivanu Tasić su pratile kolege Dalibor Mladenović, Katarina Dimić, Dejan Dimić i Boban Mitić, koji su svirali tambure, kaval, tapan i tarabuku.

Repertoar Izvora je bio veoma raznovrstan, ali su vranjske pesme bile najzastupljenije. Sinoć su članovi ove grupe publici preneli ritmove Vranja, Kosovskog pomoravlja, Makedonije, ali su izveli i veliki broj srpskih izvornih pesama koje čine duhovnu vertikalu našeg naroda, kojom je sačuvan identitet našeg naroda. Ivana Tasić je izvela i pesmu „Milijano, ćero moja mila“, koja potiče iz Pasjana kod Gnjilana i do sada nije tonski zabeležena, ali će se naći na novom albumu grupe Izvor.

Izvor se već deceniju i po bavi čuvanjem i izvođenjem tradicionalne muzike Balkana, posebno juga Srbije, a ponajviše Vranja. Oni su do sada obradili i izveli preko stotinu tradicionalnih pesama i ora sa ovih prostora Balkana.

Program Leta u Vlasotincu je završen nakon skoro pet nedelja trajanja, ali aktivnosti Kulturnog centra za ovo leto nisu završene. Već su najavljeni novi koncerti i druga kulturno-umetnička dešavanja.

 

Objavljeno: 01.08.2019 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca