Konopnička crkva dobila lepši izgled

Za ogradu, kapiju, uređenje staza i parohijskog doma u konopničkoj crkvi Uspenja presvete Bogorodice, opština Vlasotince izdvojila je ove godine 1.300.000 dinara. Time je dvorište jedne od najpoznatijih svetinja na jugu Srbije, a i šire, dobilo novi, lepši izgled.

– Od 2013. krenuli smo sa velikom obnovom crkve. Urađene su prilazne staze, ove godine smo zahvaljujući skupštini opštine Vlasotince dobili donaciju sa kojom smo uradili kompletnu ogradu, postavljene su dve nove kapije, renoviran je krov na parohijskom domu i od ponedeljka krećemo sa radovima na glavnoj ulaznoj kapiji i na uređenju unutrašnjosti parohijskog doma – kaže sveštenik Milan Todorović koji je na službu u ovu crkvu došao pre tri godine.

– Svake godine iz budžeta opštine Vlasotince izdvajaju se značajna sredstva za Srpsku pravoslavnu crkvu, a ove godine smo odvojili i 100 000 dinara za crkvu u Velikom Bonjincu koja ne pripada teritoriji opštine Vlasotince, već Babušnica – kaže predsednik vlasotinačke opštine Zoran Todorović.


Milan Todorović, sveštenik

Prvi pisani podaci o konopničkoj crkvi datiraju iz 15.veka i nalaze se u Leskovačkom zborniku, gde se ona pominje kao manastir. Usmeni podaci kažu da je još starija.

Poslednja obnova crkve pamti se iz 1850. U ovu svetinju dolazi mnogo ljudi iz drugih krajeva Srbije, posebno na dan hramovne slave, na Veliku Gospojinu, 28.avgusta.

Stariji meštani pamte da su na taj dan dolazile i policijske patrole iz Leskovca kako bi regulisale saobraćaj.


 

Objavljeno: 18.09.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca