Kristijanova bogojavljenska pobeda u Vlasotincu

Desetogodišnji Kristijan Pešić pobednik je današnjeg plivanja za krst u Vlasotincu. Ukupno je plivalo 55 učesnika. Ova godina i za malog Kristijana predstavlja jubilej – ima 10 godina i deseti put je plivao za časni krst.

Do krsta je inače, prvi doplivao dvadesetšestogodišnji Milan Stojanović iz Leskovca, poljubio ga i ostavio, da bi mogao da ga uzme mali Kristijan.

Bogojavljensko plivanje i ove godine bilo je najmasovnija manifestacija ove vrste u regionu – i po broju plivača i po broju posetilaca. Procenjeno je da se okupilo oko 5.000 gledalaca.

– Vlasotince i Vlasina su ove godine, deseti put, mesto sa koga šaljemo lepu sliku o, sada već nadaleko čuvenoj, manifestaciji Plivanje za časni krst. Ona je postala jedan od zaštitnih znakova Vlasotinca, a broj učesnika iz godine u godinu potvrđuje da je plivanje u Vlasini, u odnosu na druga mesta u okruženju, gde se takođe pliva za krst, najpopularnije. Nastavićemo da negujemo ovu pravoslavnu tradiciju, kao što ćemo nastaviti da negujemo i Pihtijadu, podržavajući tako naše domaćice u očuvanju tradicionalnih srpskih jela – rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

Pobednik je dobio zlatnik Zlatare Janković, i svetojovansku ikonu, dar Udruženja poštovalaca Svete Gore Atonske. Za sve takmičare bile su obezbeđene majce, publikacije o Vlasotincu i svečani ručak. Udruženje Vlasotinčana iz Beograda darivalo je najmlađeg i najstarijeg učesnika.

U okviru Pihtijade, kao prateće manifestacije plivanja za krst, najbolje pihtije, po oceni žirija, spremila je Verica Cvetković. Druga je bila Snežana Daskalović, a treće mesto osvojile su pihtije Davida Dojčinovića.

Temperatura vazduha u Vlasotincu bila je danas minus pet, a vode dva stepena.

 

Objavljeno: 19.01.2016 | Autor: InfoDesk


Galerija slika
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca