Lazar Milić iz Dadinca prvi doplivao do krsta

U Vlasotincu se danas plivalo za krst 14. put na Bogojavljanje, a plivače je blagosiljao episkop niški gospodin Arsenije koji je istakao značaj Hristovog krštenja u reci Jordan i javljanja Oca, Sina i Svetog Duha u vidu goluba.

-Od tada počinje njegova spasiteljska misija u svetu – naglasio je vladika Arsenije.

Lazar Milić (23) iz Dadinca, potporučnik Vojske Srbije, ovogodišnji je pobednik plivanja za Časni krst na gradskom jezeru u Vlasotincu. On je imao čast da mu Bogojavljensku ikonu preda lično episkop niški gospodin Arsenije. Pobedu je posvetio svom dedi.

-Moj deda umro je na današnji dan pre sedam godina i ovu pobedu posvećujem njemu – rekao je Lazar.

On je, kako je rekao, treći put plivao za Časni krst, a prvi put pobedio.

Plivala su 62 učesnika, od kojih su dve bile dame. Pripadnici žardarmerije uklanjali su led sa reke omogućavajući plivačima da stignu do krsta.

U ime domaćina prisutne je pozdravio predsednik Udruženja poštovalaca Svete Gore Atonske Srba Takić koji je rekao da, trudeći se da sami budemo bolji, činimo i ovu manifestaciju boljom.

Pobednik je dobio ikonu Svetog Jovana, dar Udruženja poštovalaca Svete Gore Atonske i zlatnik – dar zlatare Janković iz Novog Sada.

Prateća manifestacija plivanja za Časni krst i ove godine bila je Pihtijada. Od 17 učesnika, žiri je ocenio da je najbolje pohtije pripremila Ljiljana Lepojević, drugo mesto osvojila je Anđela Stefanović, a treće je pripalo Nadici Filipović. Kao najlepše dekorisane, žiri je ocenio pihtije Nataše Marković.

 

Objavljeno: 19.01.2020 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca