Led rasveta i nagrade za protivgradne strelce

Odbornici Skupštine opštine Vlasotince dali su saglasnost na nacrt ugovora o javno-privatnom partnerstvu za vršenje usluga rekonstrukcije, racionalizacije i održavanja javnog osvetljenja u ovoj opštini. Reč je o projektu kojim će se uvesti led rasveta na teritoriji ove opštine sa ciljem, kako je rečeno, da se poboljša osvetljenje, ujednači kvalitet, izbegnu svakodnevne intervencije i ostvare uštede u budžetu.

-Mi godišnje, sa postojećom opremom, trošimo 2.000.000 KWh. Sa predlogom rešenja o javno-privatnom partnerstvu ta potrošnja bi trebalo da bude oko 320.000 KWh godišnje – dakle šest puta manja. Opština ne ulaže, ovde ulaže privatni partner koji iz uštede dobija 87,5%, a opština 12,5%. Onog trenutka kad se ugradi, celokupna oprema postaje vlasništvo opštine, po zakonu. Opština je takođe zaštićena bankarskim garancijama. Obaveza partnera je da u svakom trenutku bude u funkciji 98% sijalica – pojasnio je predsednik opštine Zoran Todorović dodajući da bi nove sijalice trebalo da zasijaju za nekoliko meseci od potpisivanja ugovora. On je podsetio da je proces ulaska u javno-privatno partnerstvo bio dug i sadržao niz provera nakon čega je komisija Vlade Srbije dala saglasnost.

-Raspisan je tender koji je trajao dva meseca i pristigle su dve ponude – iz Mađarske i Slovačke. Na tenedru je prošao ponuđač iz Mađarske, ali su Slovaci uložili žalbu. Republička Komisija za žalbe je nakon dva meseca donela odluku da se odbija žalba Slovaka. Nacrt ugovora pravilo je Ministarstvo energetike – rekao je Todorović.

Odbornik Milan Jović pitao je šta je sa onim mesnim zajednicama u kojima do sada nije bilo javne rasvete, na šta je dobio odgovor da je ugovorom predviđeno 3.800 sijalica, što je za oko 300 više od onih koje trenutno postoje na teritoriji opštine i da će biti uslova da se postave i tamo gde ih do sada nije bilo. Predlog da se glasa za ovu odluku dao je i odobornik opozicionog Pokreta za Vlasotince Slavoljub Mitov koji je bio i član komisije koja je odlučivala o ovom javno-privatnom partnerstvu u opštini.

Odbornici su sinoć usvojili i odluku nagradama za protivgradne strelce u pojedinačnom iznosu od 36.000 dinara. Kako je rečeno, opština, po zakonu i mišljenju revizora, ne može da ih isplaćuje, ali je preporuka Ministarstva poljoprivrede da lokalna samouprava nađe rešenje, nakon čega se pred odbornicima našao predlog o nagradama. Neophodnost povećanja izdvajanja za strelce nije osporio niko od odbornika, ali je bilo neslaganja oko osnova po kojima to može da se uradi.


Na sinoćnjoj sendici usvojen je i rebalans u iznosu od 24,9 miliona dinara, a odbornik Žarko Kostić (Pokret za Vlasotince) zatražio je objašnjenje za pojedine stavke kao što su prelaz u Šišavi, potporni zid u Lomnici, izdvajanje velike sume novca za izradu projekata i sređivanje udarnih rupa.

-Za svaki od projekata možete ostvariti uvid u opštini. Projektovane cene su one koje daju projektanti. Zbog transparetnosti postupaka cene na tenderima značajno padaju. Na primer, završen je tender za letnje održavanje puteva, za koji dan ističe i rok žalbe, a od projektovanih 29 miliona cena je niža za 4,6 miliona koje ćemo usmeriti na drugu stranu – jedan deo za učenike i studente. Inače, u obavezi smo da do 15.juna dostavimo višim nivoima vlasti preliminarnu listu projekata za narednu godinu i moramo da odvojimo novac za izradu tih projekata. Ja bih voleo da sve to ide brže, ali procedure su takve, 40 inženjera u Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima gleda svaki detalj u projektima – rekao je predsednik vlasotinačke opštine Zoran Todorović.

Odbornici su, između ostalog, doneli i odluke o lokalnim komunalnim i opštinskim administrativnim taksama, odluke o refinansiranju dugoročnih kredita, usvajanju operativnog plana odbane od poplava i utvrdili minimalne naknade za tekuće i investiciono odžavanje zgrada i naknade za rad prinudnog upravnika.

Na predlog zamenika predsednika skupštine Nenada Stojkovića odbornička većina nije glasala za predlog odluke o izradi izmene i dopune II plana generalne regulacije uz obrazloženje da predlog nije valjano pripremljen i da je iz Agencije za restituciju stigao zahtev za povraćaj određene imovine.

Inače, sinoćnja sednica počela je sa 40 minuta zakašnjenja jer su odbornici vladajuće većine najpre ušli u salu, a potom izašli na dodatne konsultacije. Salu su zatim napustili i odobornici Pokreta za Vlasotince, ali su se potom tenzije stišale i sednica je počela uz izvinjenje predsednika skupštine opštine Bratislava Petrovića.


 

Objavljeno: 22.05.2018 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca