Legende vlasotinačkog sporta – Dragan Spasić Spaska

DOKTOR KOŠARKE

Mogao je biti i odličan rukometaš, atletičar ili gimnastičar ali na sreću vlasotinačke košarke zaigrao je izmešu dva obruča. Dragan Spasić je jedan od protagonista najvećeg uspeha košarke u gradu na Vlasini.

Kao i mnoga deca tog vremena sportom počinje da se bavi u Društvu za telesno vaspitanje Partizan, odnosno u gimnastičkoj sekciji. Vratilo, razboj, kozlić i strunjaču zamenjuje rukometnom loptom i postaje član juniora rukomtnog kluba. Iako je pred njim bila blistava rukometna karijera na predlog Miše Popovića prelazi u košarkaški klub i od tada košarka postje njegova opsesija.

Pored treninga u klubu koje je u to vreme vodio trener Blagoje Stojković Bage, svo svoje slobodno vreme provodio je sa košarkaškom loptom. Bez lopte i koša nije mogao ni za vreme odmora između časova u školi, tih desetak minuta kotistio je da uvežbava šuteve pa nije ni čudo što je bio najboi strelac u istoriji kluba. Spasić nije nigde išao bez košarkaške lopte.

I pored toga što je maštao da postane profesor fizičkog, po završetku gimnazije Spasić upisuje medicinu u Nišu i opet koristi svaki slobodan trenutak da posveti košarci. Imao je princip da dok ne proturi 300 lopti kroz obruč ne završava trening, bio on kolektivni, klupski ili individualni.

Dok je studirao, trenirao je u Nišu, a igrao za Vlasotince. U to vreme Vlasotinčani su igrali takozvanu letnju ligu pa je Spasić u zimskom delu igrao par godina za niški Ergonom koji je bio u ligi iznad one u kojoj su Vlasotinčani igrali.

Pošto su imali kvalitetan sastav, koji je predvodila petorka, Cale Stefanović, Bogoljub Đekić, Prokopović, Spasić i Kitanović, i Vlasotinčani su iskazivali ambicije da zaigraju u višem rangu što im je u par slučajeva polazilo za rukom. U vreme tih povremenih uspeha klub je pored Bageta Stojkovića pojačavao stručni rad Ivanom Tometićem Špiletom, poznatim leskovačkim trenerom. Bilo je interesantno da su po pravilu Vlasotinčani igrali samo prvi deo prvenstva a zbog nedostatka novca odustajali od takmičenja. Još jedna činjenica bila je protiv toga da Vlasotince ide u višu ligu, Vlasotince nije imalo sportsku halu pa su morali da igraju u Leskovcu a sve to je iziskivalo uvećane troškove i bilo je neminovno da se odustane od takmičenja.

I posle završetka studija Spasić je ostao veran košarci i dalje je igrao i trenirao. Za vreme dok je radio kao lekar u Crnoj Travi igrao je za Moravu iz Vladičinog Hana. Interesantno je da je neku godinu ranije Spasić na utakmici u Hanu bio napadnut od navijača Morave i zadobio ozbiljne povrede. U Crnoj Travi Dragan Spasić je okupio mlade i pokušao da formira košarkaški klub – treninge je izvodio u školskoj sali.

I kad je prestao sa aktivnim igranjem Spasić nije napustao košarku, trenirao je i dalje kao rekreativac i verovatno neće prestati jer košarka je postala deo njegovog bića.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Objavljeno: 22.12.2018 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca