Legende vlasotinačkog sporta – Jovica Jovanović

OD USPEŠNOG INTERNACIONALCA DO PREDSEDNIKA

Mogao je biti uspešan fudbaler ili košarkaš, ipak Ivan Sešek nastavnik fizičkog vaspitanja i Milutin Seizović poznati vlasotinački rukometaš i trener u njemu su videli momka koji bi mogao biti odličan rukometaš pa se Jovica Jovanović odlučio za rukomet i nije pogrešio. Vredan, radan i posvećen rukometu Jovanović je napravio zavidnu i uspešnu karijeru igrajući u elitnim klubovima Makedonije i Srbije.

Posle zapaženih igara na školskim takmičenjima sa 15 godina, na poziv trenera Seizovića, Jovica postaje član ORK Vlasotinca. Pored iskusnih saigrača Bojana Dilberovića, Zvoka Stanojevića, Jovice Gorunovića, Bobana Kovačevića, Gorana Đorđevića i drugih, pokazuje izuzetan potencijal i brzo napreduje. NJegove igre u dresu Vlasotinca nisu ostale nezapažene pa na insistiranje Radomira Kostića-Crnog, rukometne legende leskovačke Dubočice odlazi u Kumanovo u klub Ševro kada prvi put izlazi na međunarodnu rukometnu scenu igrajući u Kupu Evrope. Za vreme boravka u Kumanovu bio je cimer sa Žikicom Milosavljevićem, tada još dovoljno neafirmisanim rukometašem koji će kasnije postati reprezentativac i jedan od najpoznatijih rukometaša sa ovih prostora. Dobre igre u Kumanovu preporučile su ga drugom maledonskom superligašu, Ovče Pole iz mesta Sveti Nikola gde postaje jedan od važnih igrača i 3.strelac lige. Posle uspešne sezone Jovanović odlazi u Povardarju iz Negotina člana Supr lige Makedonije gde po njegovom mišljenju igra najuspešniju sezonu u karijeri.

Sledeće godine Jovanović se vraća u Srbiju u Rudar iz Kostolca člana Prve savezne lige gde pruža zapažene partije koje nisu promakle stručnjacima pa se na poziv Momira Rnića, Legendarnog igrača i trenera seli u Zrenjanin u Proleter Naftagas sa kojim igra finale Kupa Jugoslavije. posle Proletera Jovanović takođe na poziv Rnića prelazi u zrenjaninski klub Granulica koji u to vreme stvara tim za Prvu ligu. Vlasotinčanin je bio jedan od važnih igrača Zrenjaninaca, na utakmicama je postizao u proseku po 10 golova.


Nakon zrenjaninske epizode Jovanović se seli u Božur iz Gnjilana gde mu je trener opet bio Radomir Kostić. Planirao je da u Gnjilanu završi karijeru ali njegov boravak prekida NATO agresija i on se vraća kući. Po prestanku ratnih dejstava dobija poziv iz Kragujevca da karijeru nastavi u Radničkom koji je bio član Prve lige. Posle kraće epizode u Kragujevcu Jovica odlučuje da se vrati u matični klub i tu završi igračku karijeru. Vlasotince je tada imalo mladu i neiskusnu ekipu koja se borila za opstanak. Uz pomoć još par iskusnijih kolega Jovanović i drugovi uspevaju da održe klub u Srpskoj ligi da bi 2003. postali prvaci i plasirali se u Drugu ligu. već naredne godine Jovanovič u svojoj 33.godini završava igračku karijeru i postaje vatreni navijač svog matičnog kluba u koji se vraća 12 godina kasnije kao predsednik. Kao prvi čovek vlasotinačkog kluba ima zapažene rezltate u Prvoj ligi a ambicije su mu da za vreme njegovog mandata Vlasotince uđe u Super B ligu.

Rođen je 14.11.1971. godine u Vlasotincu. Osnovnu školu završio u Vlasotincu. Srednju elektrotehničku završio u Leskovcu i Nišu.

Jovanović je danas upešan porodični čovek. poštovan na poslu i odbornik u Skupštini opštine Vlasotince.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


 

Objavljeno: 08.10.2018 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca