Legende vlasotinačkog sporta – Nikola Garčić Kole

NIKOLA GARČIĆ je sigurno jedan od najboljih i najpouzdanijih odbrambenih igrača Vlasine koji je iznedren na fudbalskoj „Rosulji“. Počeo je da trenira fudbal kao pionir, i tako je prošao sve selekcije Vlasine, da bi za najbolji prvi tim Vlasine zaigrao sa specijalnim lekarskim pregledom i tek navršenih 16 godina. Na treninzima bio je veoma radan i ispunjavao je sve zahteva svojih trenera. Bio je stoprocentno predan fudbalu kako na treninzima tako i na utakmicama. Na terenu davao je sve od sebe, bio je srčan i hrabar borac i poturao je glavu tamo gde neki nisu smeli da postave nogu. Treneri, a i saigrači, imali su poverenje u Nikolu i znali su da će za boje svoje ekipe dati sve od sebe i zato je veoma mlad postao kapiten Vlasine.

Igrao je na mestu štopera, i bio je po ocenama sportskih izveštača jedan od najboljih igrača na toj poziciji u konkurenciji klubova tadašnje Prve Srpske lige Srbije. To je bio rang u kome su igrali klubovi iz cele Srbije, od Bujanovca do Prijepolja i Negotinske krajine pa čak do reke Save. Vlasina je u to vreme imala za protivnike pet ekipa iz Beograda, a među njima i današnjeg superligaša ekipu Čukaričkog. Bilo je to zlatno doba Vlasine u kome su igrali samo igrači iz Vlasotinca i bliže okoline, a neki poput golmana Aleksandra Kocića, koji je branio gol reprezentacije Jugoslavije, Crvene Zvezde a sa uspehom se oprobao i kao internacionalac. Nešto manje uspeha imao je i Zoran Bidžić i Perica Stojiljković, koji su takođe igrali za nekoliko klubova tadašnje Prve lige.


Dobre igre preporučile su ga i tako je Nikola Garčić igrao četiri godine u Mladom Radniku iz Požarevca, članu Prve lige, a poslednje dve godine bio je kapiten ekipe, jer borbenošću i dobrim igrama prosto je osvojio srca Požarevljana, kako u klubu tako i navijača kluba. Posle Požarevca godinu dana igrao je za srpskoligašku ekipu Rudara iz Kostolca, da bi se nakon svega toga vratio u Vlasinu, gde je dve godine bio prvi trener i to u Prvoj Telekom ligi Srbije.

NIKOLA GARČIĆ rođen je 31.7.1969. godine u Vlasotincu. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu a srednju mašinsku školu u Vlasotincu i Leskovcu. Oženjen je, otac dvoje dece. Živi u Vlasotincu i redovan je na utakmicama na „Rosulji“…

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


 

Objavljeno: 29.11.2018 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca