Legende vlasotinačkog sporta – Novica Mitrović Južjar

NOVICA MITROVIĆ RODONAČELNIK FUDBALSKE DINASTIJE „JUŽJARA“

Fudbaler koji je skoro 20 godina igračke karijere proveo u Vlasini, jedan od najboljih strelaca sa Rosulje, trener, član uprave, potpredsednik, otac dvojice fudbalera i deda jednog mališana koji je na početku fudbalske karijere, Novica Mitrović „Južjar“, uspešan privrednik i preduzetnik je čovek koji je ostavio vidan trag u istoriji Vlasotinačkog fudbala.

Kao većina dečaka krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina pikao je fudbal sa vršnjacima na poljančetu u svom rodnom mestu. Zavoleo je fudbalsku loptu i prirodno je bilo da se kao petnestogodišnjak priključi podmlatku Vlasine, u to vreme na Rosulji je od mlađih kategorija postojao samo podmladak. Za tri godine koliko je bio član podmlatka, gde su se mladi igrači spremali za prvi tim, učio je od trojice trenera – Jovana Ćukalovića, Vlastimira Mitića i Bonka Terzića. Svi njegovi učitelji su zapazili da je momak talentovan i da ima veliku želju da treninzima unapredi svoje znanje, prepoznali su u njemu budućeg prvotimca koji može mnogo doprineti klubu.

Dečački snovi Mitrovića su počeli da se ostvaruju 1966. godine kada je prekomandovan u prvi tim koga je tada sa klupe vodio Živojin Dinkić, trenerska legenda Rosulje. Mladom „Južjaru“ nije bilo lako da među tadašnjim zvezdama Vlasine izbori mesto u ekipi jer Zoran Pešić, Sokol Stojanović, Petar Cekić, Miče Todorović, Bata Stanojević, Mile Anđelković i drugi su bili neprikosnoveni gospodari zelenog pravougaonika pod Belim Kamenom.


Za prvi tim je prvi put zaigrao na utakmici protiv grdeličkog Jedinstva. NJegove golgeterske sposobnosti su došle do izražaja, retki su bili mečevi na kojima Mitrović nije matirao protivničkog golmana a više puta je bio i dvostruki strelac. Bez obzira što je bio vezni igrač njegov golgeterski učinak je bio 16-17 pogodaka po prvenstvu.

NJegov talenat i odlične igre nisu ostale nezapažene, njegovo ime se našlo u beležnicama skauta velikih klubova pa je dobio poziv od beogradskog Rada da pojača njihove redove. Mitrovićev uslov za prelazak u redove Beograđana nije bio novac jedini zahtev prema novom klubu bio je posao. Kako mu klub sa Banjice nije ispunio tu želju posle dva meseca „Južjar“ se vraća na Jug ali ne u Vlasotince beć u Knjaževac, gde pristupa Timočaninu.U to vreme klub iz Istočne Srbije pravi ambiciozne planove i respektabilni sastav. Tu na obroncima Stare Planine sreće svog klupskog druga, golmana LJuborada Stevanovića, koji ga je i preporučio rukovodstvu Timočanina. I tada je Mitrović imao jedan uslov za pristupanje klubu, radno mesto. Klupski čelnici su obećavali da će ga zaposliti ali to se nije desilo pa se posle pola godine, na nagovor tadašnjih članova uprave, vraća na Rosulju i stavlja na raspolaganju stručnom štabu.

Novici su rukovodioci Vlasotinačkog kluba obećali ono što je želeo, radno mesto, ali kako to nije moglo da se realizuje odmah, privremeno su ga zaposlili u klub, pa je tako na neki način postao i prvi fudbalski profesionalac u Vlasotincu. Posle jedne teže povrede na utakmici protiv Majdanpeka 1983. godine Mitrović odlučuje da u 35. godini života okonča igračku karijeru.Novica Mitrović Južjar kao trener FK Vlasina

Veliki zaljubljenik u fudbal i Vlasinu nije mogao tek tako da napusti Najvažniju sporednu stvar na svetu pa je rešio da se okuša i u trenerskom poslu. Na rosulji je bio trener svih mlađih kategorija i mladim fudbalerima prenosio znanje koje je stekao tokom dvadesetogodišnje karijere.

Kako je trenerski posao jako zahtevan a „Južjar“ je na poslu obavljao odgovorne dužnosti i nije mogao da uskladi obaveze, napušta mesto trenera i posvećuje se profesionalnim obavezama na radnom mestu. Ni tada Mitrović nije napustio svoju Vlasinu jer se preselio u rukovodstvo kluba u kome je u jednom periodu vršio dužnost potpredsednika Rosuljaca.

Svoja dva sina Miloša i Bojana Novica je vaspitavao u sportskom duhu, obojica su krenuli njegovim stopama i još i danas u zrelim igračkim godinama brane boje vlasotinačkih klubova, Miloš u Donjoj Lomnici a Bojan u Budućnosti, zonašu iz Orašja.

Ni tu se ne završava fudbalski put porodice Novice Mitrovića, najmlađi iz fudbalske dinastije „Južjara“, unuk Luka je u mlađim kategorijama Vlasine i ima dobre predispozicije da nastavi dedinim putem.

 

Projekat je sufinansiran iz budžeta opštine Vlasotince. Stavovi uneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


 

Objavljeno: 15.12.2020 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca