Legende vlasotinačkog sporta – Spiridon Bošković Done

DONE ŠEST DECENIJA U RUKOMETU

Spiridon Bošković Done moglo bi se reći da je čovek rukometa da nije period od šest godina u najranijem detinjstvu, kada je vižljasti dečko redovno posećivao DTV Partizan i to njegovu gimnastičku sekciju. Nesuđeni gimnastičar je krajem pete decenije prošlog veka sa još par istomišljenika prešao u tek osnovani rukometni klub i u tom sportu je i danas, šest decenija kasnije.

Popularni Done nije nikad napustao vlasotinački rukomet, posle aktivne igračke karijere opredelio se za trenerski posao koji i danas posle 60 godina radi. Kao igrač Bošković je bio učesnik svih podviga ali i poraza u šestoj i prvoj polovini sedme decenije prošlog stoleća. Kada je završio igračku karijeru Spiridon je ostao u rukometu kao trener. Pod njegovim vođstvom stasale su mnoge generacije vlasotinačkih rukometaša i rukometašica. Nikad nije kao neki drugi treneri čekao da mladi igrači sami dođu u klub već je odlazio po školama tražeći talentovane dečake i devojčice, dovodio ih u klub i tako obezbeđivao budućnost vlasotinačkom rukometu. I danas, u osmoj deceniji života, Done oilazi škole u potrazi za talentovanom decom.

Paralelno sa bavljenjem rukometom Bošković je završio fakultet fizičke kulture i ceo svoj radni vek proveo u prosveti.


Danas je Bošković najstariji aktivan trener u državi, učitelj je mladim rukometašicama ŽRK Vlasotince i kako sam kaže, ne zna do kada će to trajati ali sigurno dok ga služi zdravlje.

„Done“ je rođen 9.5.1944. godine u Vlasotincu. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu a Gimnaziju u Leskovcu. Završio fakultet za fizičku kulturu u Beogradu.

Živi u Vlasotincu i trener je ženske rukometne ekipe.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


 

Objavljeno: 25.09.2018 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca