Sport » Legende vlasotinačkog sporta – Tomislav Stefanović

Legende vlasotinačkog sporta – Tomislav Stefanović

TOMISLAV STEFANOVIĆ, TRENER VLASOTINAČKIH ATLETIČARA

Tomislav Stefanović rođen je u Svođu 11. avgusta 1936. godine. Posle trećeg razreda u vlasotinačkoj gimnaziji, odlazi u Tuzlu, kod oca Vitomira, koji je već imao sodadžijsku radnju u gradiću Lukavac, nedaleko od Tuzle…

Uspeo je da završi Učiteljsku školu 1959. godine u Tuzli, da bi nakon toga završio i Višu pedagošku školu u istom gradu, odsek za fizičko vaspitanje, a potom u Sarajevu završava i za profesora fizičkog vaspitanja.

Tomislav Stefanović trčao je sa uspehom na stazama dugim 5.000 i 10.000 metara, kao i polumaratonu od 18 do 25 kilometara i maratonu najdužoj i najtežoj trkačkoj disciplini olimpijskog programa.

Punu afirmaciju kao takmičar dostigao je u hodanju na 10, 20 i 30 kilometara , bio šest puta prvak i rekorder nekadašnje Jugoslavije.

Svojim stvaralačkim radom ostavio je neizbrisiv trag u jugoslovenskoj atletici, a potom i u ,,kraljici sportova” Srbije i Crne Gore, a kasnije Srbije, najpre kao reprezentativac u brzom hodanju, a potom i kao trener hodača.

Iako ga je rat naterao da se vrati početkom 90-tih godina u rodni kraj, uvek je sa puno poštovanja i ljubavi govorio o Tuzli kao svom drugom domu, a sa posebnom ljubavlju govorio je o Tušnju, fudbalskom i atletskom klubu Slobodi.

Po završetku svoje uspešne sportske karijere, u punoj snazi, željan rada i dokazivanja, prihvatio se trenerskog posla i za kratko vreme stvorio je, na legendarnom Tušnju u Tuzli, veoma jak atletski kolektiv.

Više od 30 atletičara i atletičarki iz Tuzle, grada uglja i soli, odgajani pod njegovim stručnim rukovodstvom, prokrstarilo je svetom u dresu tadašnje Jugoslavije.

Svi oni učestvovali su na najvećim svetskim smotrama sportista kao što su Olipijske igre, Svetska i Evropska prvenstva za atletičare i atletičarke i na pravi način reprezentovali svoj klub, svoj gradi i svoju domovinu, a njihova imena svakako zaslužuju pažnju da se pomenu, jer su to bili vrhunski takmičari i još bolji i čestiti ljudi, kao što su Vinko Galušić, Marica Mršić, Nađa Avdibašić…

Neka nam se ne zameri, jer sigurno neke nismo pomenuli, jer „Tomino atletsko jato“, kako je zapisao vrsni hroničar Dragomir Čubrilo, bilo je izuzetno veliko i nadasve, ljudski izuzetno kvalitetno.


Povratkom 90-tih godina u rodni kraj, zajedno sa izuzetnim privrednikom i sportskim radnikom, Stojanom Babastojanskim, u Vlasotince je praktično „doveo“ atletiku da „stanuje i živi“ na obalama reke Vlasine 28. juna 1994. godine. To je dan osnivanja atletskog kluba „Crna Trava“ iz Vlasotinca.

U prvo vreme legendarna fudbalska „Rosulja” bila je prepuna dece koja su odjednom želela da se bave atletikom. Za kratko vreme atletičari su potom dobili i svoj „Atletski dom”, izuzetno lep i funkcionalan, koji se nalazi u najlepšem delu Vlasotinca pored reke Vlasine.

Sportska javnost Srbije tada, je bila prijatno iznenađena izuzetnim uspesima mladih vlasotinačkih atletičara, jer su u međuvremenu postali trostruki prvaci Jugoslavije u krosu, a za ,,Olimpijske nade” 1998. godine proglašeno je čak šestoro takmičara iz malog kluba iz Vlasotinca, što je bio istinski podvig i pravi sportski raritet tog vremena.Tomislav Stefanović sa olimpijcima

Vlasotinački atletski kolektiv može se podičiti da je na četiri Olimpijade, najvećoj i najvažnijoj sportskoj manifestaciji sveta, imao svoje predstavnike, koji su bili ponikli u klubu, a to su braća Predrag i Nenad Filipović, kao i Goran Stojiljković, koji je, inače, nastupao za reprezentaciju Crne Gore.

Tomislav Stefanović od strane Atletskog saveza Jugoslavije i Srbije, kao i Atletskog saveza Bosne i Hercegovine, dobijao je značajna sportska priznanja, koja su najbolji dokaz da su njegova dela i njegov doprinos atletici i sportu uopšte, bili izuzetno veliki, i sa sportskog aspekta i visko rangirani.

Preminuo je u 81. godini, 30.juna 2017.godine i sahranjen je na vlasotinačkom groblju, a 2020. godine i njegova supruga Dragica. Za ovo dvoje dobrih i poštenih supružnika, kojima je čestitost i dobrodušnost bila najveća vrlina, ostali su kao naslednici porodice Stefanović ćerka Olivera i unuka Milica.

 

Projekat je sufinansiran iz budžeta opštine Vlasotince. Stavovi uneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


 

Objavljeno: 20.09.2020 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca