Likovni salon – Doajeni i mladi umetnici

Tradicionalna kulturno umetnička manifestacija Likovni salon – likovni stvaraoci Vlasotinca ove godine održana po 33. put, 13. oktobra, u galeriji Kulturnog centra na Nešićevom keju. I ovaj Salon okupio je doajene vlasotinačkog slikarstva koji su osmadesetih godina postavila temelj Likovnom salonu, a pridružila im se grupa izuzetnto talentovanih mladih autora. Vlasotinačka publika imala je priliku da uživa u delima koja su u likovnim ateljeima naših umetnika nastala između dva oktobra, između dva Likovna salona. Salon je okupio likovne pedagoge, kao i samouke ali veoma talentovane slikare i mlade akademske autore.

– Nastavljajući tradiciju dužu od tri decenija, mi iskazujemo poštovanje prema likovnim stvaraocima našeg kraja i istovremeno se upoznajemo sa njihovim umetničkim opusom nastalim između dva oktobra. Prisutvo mladih umetnika i ove godine govori da će Likovni salon i u narednom periodu imati sjajnu budućnost – rekla je između ostalog Maja Marković, direktorka Kulturnog centra otvarajući ovu manifestaciju.


Govoreći o autorima i njihovim delima Danica Valčić, kustos Zavičajnog muzeja je istakla:
„Naši slikari su iz Vlasotinca, Manastirišta, Stajkovca, Orašja… Očigledno je da svi oni imaju solidna znanja o crtežu, kompoziciji, perspektivi, koloritu, kolorističkim kontrakstima, o teksturu slike. Do izražaja je došlo njihovo znanje, inoventnost, kreativnost, ambicija i maštovitost, veština i smisao u kombinovanju različite tehnike.

Pokazali su se kao dobri crtači olovkom i tušem, odlični grafičari ( tehnike suva igla, linogravura, linorez, bakrorez), poznavaoci slikarskih tehnika akvarel, pastel, gvaš, ulje, tempera, kolaž…Sve u skladu sa tematikom koju su odabrali, a slikali su pejzaž, portret, akt, mrtva priroda, gradski ambijenti, marine i balerine, arhitekturu.“Najmlađe učesnice Likovnog salona bile su sestre Aleksandra i Martina Mitov, učesnice osnovne škole koje su posebno pohvaljene.

Pristnu publiku u ime autora pozdravili su Nikola Živković – Gazibara i Vlastimir Stojanović – Šilja.

Inače, ove godine na manifestaciji je učestvovalo 23 umetnika sa preko sedamdeset umetničkih dela.


 

Objavljeno: 14.10.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca