Litija u Vlasotincu posle 70 godina

Litija povodom slave, Prenosa moštiju Svetog oca Nikole, prošla je danas Vlasotincem prvi put od 1948.godine. Od crkve, ulicom Ivo Lole Ribara, Nemanjinom preko mosta, do drveta pored Vlasine na kom je napravljen zapis, koloni su se pridruživali prolaznici svih uzrasta.

Kod krsta je presečen slavski kolač, a protonamesnik Goran Dimitrijević, starešina vlasotinačke crkve Silaska Svetog Duha na apostole podsetio je na događaj vezan za prenos moštiju Svetog Nikole u italijanski grad Bari i poželeo vernicima i sveštenstvu da se litija više ne prekida. Istu želju naglasio je i predsednik Skupštine opštine Vlasotince Bratislav Petrović.

– Litija koja je prošla gradom posle 70 godina, na dan naše slave, znak je da želimo da vratimo one vrednosti koje su baštinili naši preci. Verujem da ovu tradiciju više nećemo prekidati. Na svima nama je da se trudimo da svako u svom segmentu rada i života da sve od sebe da živimo bolje. Iskušenja su prisutna na svakom koraku, ali tu smo da ih prevazilazimo – poručio je Petrović.

Inicijativa za povratak litije na dan slave potekla je od domaćina slave, Kulturnog centra, a sa njenim obnavljanjem složili su se sveštenstvo i lokalna samouprava.

 

Objavljeno: 22.05.2018 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca