Lokalni akcioni plan – Program za unapređenje položaja mladih

Danas je u Vlasotincu organizovan štand kako bi se mladi upoznali za lokalnim akcionim planom.

– Ja, kao predsednik Radne grupe za izradu Lokalnog akcionog plana, mogu reći da je izrada LAP-a za mlade podržana od strane Nemačke razvojne saradnje u Srbiji, konkretno od strane projekta Perspektive za mlade u ruralnim sredinama, koji sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine. U okviru ovog projekta dobili smo mentorsku podršku. Cilj ove podrške je da naš LAP bude u skladu sa ciljevima Nacionalne Strategije za mlade koju je usvojila Vlada Republike Srbije. Da bi ovaj Plan odgovorio realnim potrebama mladih, neophodno je da se sto veći broj mladih uključi u njegovu izradu. Već je oko 150 mladih učenika i učenica srednjih škola popunilo upitnik, ali želimo da čujemo glas i drugih mladih iz Vlasotinca – mladih poljoprivrednika, roditelja, studenata, zaposlenih. Upravo zbog toga smo organizovali danas štand ovde ispred Opštine Vlasotince kako bi svi mladi mogli da doprinesu izradi Lokalnog akcionog plana i popunjavanjem upitnika iskažu svoje mišljenje i pomognu da se u narednom periodu u Opštini Vlasotince organizuju aktivnosti po meri mladih – rekao je Dragiša Miljković član Opštinskog veća.

U okviru istog projekta, uz podršku Nemačke razvojne saradnje, već drugu godinu za redom, neformalne grupe mladih osmišljavaju i sprovode inicijative na različite teme: od sportskih, preko ekoloških do obrazovnih. Kroz ove inicijative se stvaraju novi mladi lideri i liderke, mladi jačaju svoje samopouzdanje i doprinose svojoj zajednici, aktivirajući celokupno društvo oko sebe.

-Mladi svaki dan dokazuju da su pokretači dobrih i pozitivnih promena, a ne pasivni posmatrači u svojoj zajednici. Lokalni akcioni plan će pomoći da se glas mladih čuje i da se u narednom periodu organizuju aktivnosti za unapređenje kvaliteta života mladih – rekao je Milan Ranđelović član Opštinskog veća i član Upravnog odbora fondacije Ana i Vlade Divac.

 

Objavljeno: 05.07.2024 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca