Luka Petković opet prvi do Časnog krsta

Danas je na gradskom jezeru održano trinaesto po redu Bogojavljensko plivanje za Časni krst. Na ovom viteškom takmičenju učestvovalo je 49 plivača iz Vlasotinca, Leskovca, Paraćina, Lebana i drugih mesta iz okoline.

Prvi do krsta stigao je šesnaestogodišnji Luka Petković iz Leskovaca.Temperatura vazduha iznosila je tri stepena dok je temperatura vode bila dva stepena.

Tradicionalno, manifestaciji je prisustvovalo nekoliko hiljada Vlasotinčana i gostiju sa strane, sveštenstvo vlasotinačke crkve i predstavnici lokalne samouprave.

Organizator ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja za Časni krst je Turistička organizacija i Udruženje poštovalaca Svete gore Atonske u saradnji sa javnim ustanovama opštine Vlasotince. Kao i svake godine i ove godine pripadnici Žardarmerije učestvuju kao plivači i podrška na vodi. Pokrovitelj manifestacije je Skupština opštine Vlasotince.

U srpskom narodu Bogojavljenje je praznik koji je visoko cenjen. Narod ga naziva Vodice ili Vodokršće i za njega su vezana mnoga verovanja i običaji, kakav je i običaj vađenja Časnog krsta iz vode. Tradicija vađenja Časnog krsta iz reke Vlasine obnovljena je 19. januara 2006. godine, kada je Udruženje poštovalaca Svete gore Atonske organizovalo plivanje za Časni krst na gradskom jezeru.Inače, plivanje za Bogojavljenski krst u Vlasotincu je najstarije i najmasovnije u Jablaničkom okrugu i po broju učesnika i po broju posmatrača. Na obalama Gradskog kupališta svake godine okupi se više hiljada posetilaca. Najveći broj učesnika zabeležen je 2014. godine kada je za Časni krst plivalo 86 takmičara.

Danas je za Časni krst plivalo 49 plivača, ovi hrabri momci viteški su se nadmetali na stazi dugoj 33 metra, koja simbolizuje broj godina ovozemaljskog života Gospoda našeg Isusa Hrista.

Prisutne građane i učesnike Bogojavljenskog plivanja pozdravio je predsednik vlasotinačke opštine Zoran Todorović, istakavši da je plivanje za Časni krst u Gradskom jezeru jedna od najznačajnih manifestacija u ovom delu Srbije.

„Ova manifestacija je još jednom pokazala da postoji dobra saradnja organizatora, opštine , ustanova, udruženja i pojedinaca. A prirodni uslovi nam omogućuju da organizujemo jednu ovako značajnu manifestaciju, tako da ćemo i narednih godina nastaviti sa njenom organizacijom “, istakao je između ostalog predsednik opštine Zoran Todorović, poželevši najhrabrijima sreću u viteškom nadmetanju.

Starešina vlasotinačke crkve o. Goran Dimitrijević je u svojoj besedi istakao da je Bogojavljenje veliki praznik, dan kada se Bog javio ljudima u tri lica – kao Otac, Sin i Sveti Duh, zbog čega se u svim hramovima naše crkve peva. Nakon besede sveštenstvo vlasotinačke crkve blagoslovilo je plivače.

Prvi do Časnog krsta doplivao je prošlogodišnji pobednik Bogojavljenjskog plivanja Luka Petković, član plivačkog kluba iz Leskovca.

„Volim da plivam, planiram da plivam i naredne godine. Ove godine je bilo teže jer je temperatura bila niža nego lane. Posebna je čast stići prvi do krsta u ovom viteškom nadmetanju jer konkurencija bila izuzetna“, rekao je Luka Petković, ovogodišnji pobednik.

On je na dar dobio zlatnik koji tradicionalno svake godine dodeljuje Zlatara „Janković“ iz Novog Sada i ikonu Presvete Bogorodice dar, Udruženja poštovalaca Svete gore Atonske.

Najmlađi plivač za Časni krst ove godine bio je Veljko Stojanović (15), on je dobio zlatnik, dar porodica Kocić i Đokić iz Vlasotinca.

Kao i svake godine prateća manifestacija Bogojavljenskog plivanja je pihtijada. Vredne domaćice su se takmičile u kulinarskom umeću pripremanja pihtija, nezaobilaznog jela tokom zimskih dana u skoro svakom srpskom domaćinstvu.

Na ovogodišnjoj pihtijadi takmičilo se 30 domaćica.Prva nagrada pripala je Danijeli Dimitrijević, drugo mesto pripalo je Dragani Miljković a treće je osvojila Jasmina Miljković. Za najbolji aranžman nagrađena je LJiljana Lepojević, a prigodne nagrade dobili su i najmlađi učesnici Aleksandra Miljković i Luka Filipović.

Fotografije možete pogledati na našoj fejsbuk stranici na ovom linku.

 

Objavljeno: 19.01.2019 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca