LUVL – Za dva i po meseca šest manifestacija i mnoštvo događaja

Od 1. jula do 17. septembra u Vlasotincu će biti održano šest manifestacija i mnoštvo pojedinačnih događaja u oblasti kulture, koji će obogatiti leto u varoši na Vlasini, najavili su direktori Turističke organizacije, Kulturnog centra i Narodne biblioteke. Sezona letnjih priredbi počinje 1.jula novom manifestacijom Vlasina fest, čiji je cilj da promoviše gradsko jezero na drugačiji način, rekla je direktor TO Vlasotince Nataša Đokić Živković.

-Učestvuje mnoštvo sportskih klubova, udruženja, imaćemo koncert Stereo banane, kao i Vlasinski spust, a biće i radionica cirkusa namenjenih deci. Udruženje Vlasinska vila biće sa nama takođe na Vlasina festu i zajedno ćemo oslikavati deo prostora – rekla je Đokić Živković. Ona je naglasila da sve organizacije i ustanove sa područja opštine Vlasotince učestvuju u pripremi i realizaciji ovog skupa.

Posle Vlasina festa, od 4. jula do 1.avgusta, sledi Leto u u Vlasotincu, tradicionalna manifestacija u organizaciji Kulturnog centra, čiji je program prošle godine pobrao puno pohvala. Predstave, koncerti, muzičko poetske večeri, promocije knjiga i projekcije filmova obeležiće i ovaj LUVL, rekao je direktor Branislav Katić.

-Izdvojio bih ove godine goste iz Bugarske, Detski folklorni sastav Tancov iz Vrace, oni će gostovati 6. jula, zatim Jelenu Bačić Alimpić 28. jula, kao i sjajne koncerte ozbiljne muzike. Posebno bih izdvojio koncerte Miloša Radovića 27. jula i Neše Galije 1. avgusta, sa kojim završavamo program i dajemo uvertiru za Vinski bal – rekao je Katić.

VINSKI BAL U STAROM FORMATU

Vinski bal će ove godine biti održan 5. i 6. avgusta, rečeno je na konferenciji za novinare. Razlozi za pomeranje termina su praktične prirode jer se raniji termin poklapao sa drugim organizacijama u okruženju. Direktor TO Vlasotince Nataša Đokić Živković rekla je da je u toku pregovarački postupak i da će na Vinskom balu, posle dve godine pauze, biti koncerata – 5. avgusta najverovatnije pevaće Bajaga i instruktori, a dan kasnije Zorica Brunclik. Posle 1. jula biće raspisani konkursi za najbolja vina, pesmu i karikaturu na temu vina i grožđa.

Podrška Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija nije izostala – ove godine za programski deo manifestacije resorno ministarstvo izdvojilo je 500.000 dinara. Ističući prednost Turističke organizacije i

Kulturnog centra u organizaciji događaja u letnjim mesecima, direktor NB „Desanka Maksimović“ Srba Takić rekao je da se ova ustanova pridružuje svojim aktivnostima.

-Nastavljamo sa izdavaštvom, koje je naše obeležje. Pre neki dan smo u štampu poslali pet knjiga, pripremamo još četiri. Jedna od njih je knjiga „Pesnici i slikari Vlasotinca“. Trudimo se da podstaknemo kreativnost naših sugrađana i da kroz njihova dela otkrijemo nove detalje iz istorije Vlasotinca – rekao je Takić.

Krajem avgusta biće i Dani gljiva, ali i Miholjski susreti sela, 28.avgusta na Veliku Gospojinu u Konopnici, sa ciljem da se vrati stari sjaj tamošnje litije. Početkom septembra Balkan reli svratiće u Vlasotince, svoju tradicionalnu destinaciju, a sezona letnjih priredbi završava se 17.septembra gurmanskom manifestacijom Ukusi juga. Svi najavljeni događaji održavaju uz pomoć i podršku lokalne samouprave.

-Nekako je opšta ocena svih da Vlasotince leti liči na primorsko mesto, s obzirom na kupalište kod brane i veliki broj ljudi koji tu nalaze osveženje od vrućina. Programi koje su predstavile ove tri organizacije, odnosno ustanove, upotpuniće tu letnju atmosferu. Naši poslenici u kulturi i turizmu rade na uvođenju novih sadržaja, međusobno se dopunjuju u radu i iz takve organizacije i saradnje proističe dobrobit za građane – što i treba tako da funkcioniše – rekao je predsednik opštine Bratislav Petrović.

 

Objavljeno: 23.06.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca