Drustvo » Mašine za školsku radionicu i softveri za 30 računara

Mašine za školsku radionicu i softveri za 30 računara

Predstavnici Tehničke škole iz Fridrihshafena u Nemačkoj darivali su mašine – strugove – učenicima i profesorima Tehničke škole u Vlasotincu, a kompanija Gruner donirala je softver za profesionalno tehničko crtanje za 30 školskih računara. Gosti iz Fridrihshafena došli su u okviru razmene đaka koja se već sedam godina sprovodi između ovog mesta i Vlasotinca, a osim učenika i profesora iz Ekonomske škole, prvi put su u poseti i profesori Tehničke škole koja je i donirala strugove za školske radionice.

– U višegodišnjim razmenama naši učenici mnogo su saznali o načinu školovanja, života i rada u najbogatijem delu Nemačke. Kroz to poznanstvo došlo je i do ove realizacije donacije – rekao je direktor vlasotinačke Tehničke škole Milivoje Đorđević.

Svoje zadovoljstvo zbog donacije i novih kontakata nije krio ni zamenik direktora Tehničke škole u Fridrihshafenu Danijel Grup.

– Ove mašine pomoći će u obrazovanju vaših učenika. Mi smo u nedelju doputovali u Beograd. Vidim da se mnogo mladih sprema da ode iz Srbije. Imate divnu zemlju i želeo bih da vas zamolim da smognete snage i ostanete da radite ovde rekao je Grup.

Opština Vlasotince posvećena je ideji školovanja kadrova u skladu sa potrebama privrede, koju već nekoliko godina sprovodi u praksi, rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

– Naš je cilj da ljudi koji se školuju u našem mestu mogu u njemu i da pronađu posao. To je jedan od načina da zadržimo omladinu u rodnom gradu. Vi ste videli, ulazeći u Vlasotince, da dve fabrike grade nove pogone, to su Elrad i Elrad WS, a podsetiću vas da je jesenas pušten u rad i novi pogon Gunera – rekao je Todorović.

Donacija je došla kao plod realizacije dva projekta. Prvi je Partnerstvo na delu, u okviru koga se već sedam godina odvija razmena učenika ekonomskih škola u Srbiji i Nemačkoj, a drugi je Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji. U oba slučaja partner je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

-Kad dođem u Vlasotince uvek imam utisak kao da sam se susrela sa starim prijateljima. Ovde imamo izuzetno lep primer partnerstva između škole, lokalne samouprave i privrede. U okviru našeg projekta postoje 43 škole u kojima radimo, ali Vlasotincu postoji izuzetno lep primer partnerstva u kome je objedinjena želja za stvaranjem rerspektive – rekla je vođa projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“ An Katrin Hentšel.

Kamioni „Grunera“, čije je sedište u Nemačkoj u blizini Fridrihshafena, omogućili su prevoz mašina iz Nemačke.

-Rukovodstvo fabrike Gruner je svojevremeno prepoznalo značaj projekta Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“ i uključilo se u implementaciju programa dualnog obrazovanja u Vlasotincu, a veoma smo ponosni zbog činjenice da je ova vlasotinačka „priča“ o dualnom obrazovanju jedna od najuspešnijih u Srbiji, u okviru pomenutog projekta – rekao je Stanković.

Gosti su potom obišli fabriku Gruner, a u Vlasotincu ostaju do petka. Tema ovogodišnje razmene je Evropska unija. Deca su smeštena kod svojih vlasotinačkih drugara sa kojima komuniciraju na engleskom.

 

Objavljeno: 20.03.2018 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca