Miholjski susreti sela 2023 u Konopnici na „Gospođindan“ – Najveća pažnja najmlađima

Jučerašnji Gospođindan u Konopnici, po broju okupljenih, ali i po veselju, ličio je na one od ranije, saglasni su bili meštani i gosti ovog vlasotinačkog sela, tokom manifestacije Miholjski susreti sela, koja je održana na dan seoske slave – Uspenje Presvete Bogorodice ili Velika Gospojina.

Nakon liturgije u istoimenoj crkvi, deca su učestvovala na likovnoj radionici, a nagrade su osvojile Nikolina Stojanović iz Kukavice, Lana Jović iz Stajkovca i Anđelina Andrejević iz Manastirišta.

Pesma „Moje selo – Konopnica“, autora Vesne Jovanović bila je, po oceni žirija, najbolja pesma na prizrensko-timočkom dijalektu. Drugo mesto osvojila je pesma „Beše si“, autora Jelene Sarić Cvetković, a treće pesma „Moje selo“, koju je napisala Sandra Đokić.

Na konkursu fotografija, koje prikazuju život na selu, stiglo je 55 radova. Autor pobedničke je Dalibor Ilić iz Orašja, drugo mesto osvojila je fotografija Nataše Dojčinović iz Vlasotinca, a treće fotografija Milene Stojiljković, takođe iz Vlasotinca. Fotografije su prikazivale život na selu u Orašju, Dobrovišu i Donjoj Lomnici.

U sportskom delu dana, najbolji u stonom tenisu bili su Tijana Stojanović i Milan Stojiljković, u malom fudbalu FK Vlasina, i šutu za tri poena pobedio je Andrija Đokić.

Prisutne je pozdravio i predsednik opštine Bratislav Petrović, koji je zahvalio Ministarstvu za brigu o selu na podršci i podsetio da je u Konopnici mnogo toga urađeno u poslednjih desetak godina.

-Uradili smo igralište, atmosfersku kanalizaciju u naselju, novi most izgradili smo za samo šest meseci, renovirali Dom kulture, a u toku su i radovi na rekonstrukciji krova školske zgrade. Osim tih infrastrukturnih radova, veoma su važni i ovakvi susreti, koji podstiču obnovu društvenog života u selima – rekao je Petrović.


U Konopnici su sinoć nastupili i laureati ovogodišnjeg Sabora trubača u Guči, Vlasotinčani, 11-godišnji Mateja Stanisavljević, najbolji mladi trubač sa orkestrom Veseli dečaci i David Antić čiji je orkestar osvojio drugo mesto ove godine u Dragačevu. Posetioci su uživali u nastupima kulturno-umetničkih društava Bratstvo i Sveta Trojica, u zvucima harmonike Andrije Đorđevića, a sa prvim zvucima narodnih kola, koje je zasvirao orkestar Savršen dan, mnogi su požurili da se uhvate u kolo.

Miholjske susrete sela na Veliku Gospojinu u Konopnici organizovala je Turistička organizacija opštine Vlasotince, uz podršku lokalne samouprave i Ministarstva za brigu o selu, koje je izdvojilo 491.000 dinara.

 

Fotografije sa Miholjskih susreta pogledajte na ovom linku.


 

Objavljeno: 29.08.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca