Ministarka poljoprivrede posetila Vlasotince i Stajkovce

– Mi smo ovo područje prepoznali kao izuzetno dragoceno za povećanje obima proizvodnje u povrtarstvu, ali i voćarstvu i stočarstvu. Radimo na tome da državno zemljište učinimo korisnim, a posebno za velike investicije kakva je recimo hladnjača koja bi mnogo koristila proizvođačima u vlasotinačkom kraju – rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, prof.dr Snežana Bogosavljević Bošković prilikom posete Vlasotincu.


Ona je, najpre, razgovarala sa predsednikom opštine Zoranom Todorovićem i njegovim saradnicima, a potom i sa poljoprivrednicima koje su najviše zanimale podsticajne mere, ali i elektrifikacija polja.

– Razgovarali smo o konkretnim projektima – šta je to što bi ministatsvo moglo da pomogne kako bi se uvećale površine i pod voćem i pod povrćem jer je zemljište ovde kvalitetno, klima dobra, a tu su i vrsni poznavaoci povrtarske proizvodnje.

Zajendički smo konstatovali da moramo da motivišemo mlade da koriste podsticajna sredstva iz ministarstva, ali i drugih fondova i da više veruju u poljoprivredu – rekla je ministar Bogosavljević – Bošković koja je naglasila da je u Vlasotince došla na poziv predsednika opštine.– Mi ćemo se potruditi da poljoprivrednim proizvođačima objasnimo novine u subvencionisanju poljoprivredne proizvodnje i u oblasti prerađivačkih kapaciteta, u čemu računamo na pomoć resornog ministarstva. Nadam se da ćemo na nekom narednom sastanku u ministarstvu realizovati zaključke do kojih smo došli na ovom sastanku – rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović. Ministar Snežana Bogosavljević Bošković obišla je i gazdinstvo Ivice Nastića u Stajkovcu. Porodica Nastić ima hektar i po pod plastenicima i hektar zemlje na otvorenom na kojoj prizvodi rano povrće.

– Nas četvoro iz kuće radimo. Po potrebi angažujemo radnike. Već više od 40 godina naša porodica sadi povrće. Od 365 dana u godini radimo 350, ne radimo samo kad su veliki praznici. Potrebni su nam voda i elektrrifikacija polja, da smanjimo troškove – rekao je Ivica Nastić. Ministarka Bošković i predsednik opštine Zoran Todorović složili su se da se napravi i analiza vezana za korišćenje toplotnih pumpi koji bi zimi mogli da greju, a leti da hlade plastenike, po potrebi.


 

Objavljeno: 02.02.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca