Mladi Vlasotinčani na međunarodnom samitu „Otvoreni svet“ na Zlatiboru

Na prošlonedeljnom međunarodnom samitu na Zlatiboru, pod nazivom Otvoreni svet“, prisustvovalo je i petoro mladih i uspešnih Vlasotinčana, koji još uvek sumiraju utiske sa skupa. Emina Dostović, Elena Stanković, Dušan Krainčanić, Anđela Mitić i Milica Mitić učestvovali su na ovom prestižnom događaju predstavljajući sebe i svoje rezultate, ali i svoje Vlasotince.

Emina, apsolvent fizike na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu, kaže da je sa samita ponela znanje koje su preneli vrhunski predavači, a da je iskustvo za ceo život upotpunila prijateljstvima koje je stekla na skupu.

-Upoznala sam i čuvenog humanitarca Anrija Gujona Sebe pronalazim u njegovim rečima “Svi moji putevi vode ka Srbiji.” Želim da živim i radim u Srbiji, želim da ostanem ovde – kaže Emina,

Elena Stanković naglašava da će zauvek pamtiti savete prof. dr Danice Grujičić.

-Ne dozvoli da te pokolebaju, hrabro koračaj ka svome cilju i uspećeš da ostaviš traga na polju medicine”, rekla je. Biti deo samita koji okuplja najbolje studente sveta je za mene bila velika čast. Kao studentu na završnoj godini i budućem doktoru medicine, ovaj samit i poznanstvo sa ministarkom zdravlja Danicom Grujičić biće mi jedna velika motivacija da se borim za uspeh na polju medicine – ne krije oduševljenje Elena.

Student elektronike Dušan Krainčanić kaže da su mu različiti paneli na kojima je prisustvovao dali uvid u njegovu profesiju i to na šta treba da obratim pažnju u daljoj karijeri. Najveći utisak, dodaje, ostavio mu je reditelj Emir Kusturica.

-On je rekao da je lepo je videti mlade ljude zanesene nečim, elektornikom, robotikom, telefonima, ali da ovaj skup ne bi mogao da postoji da neko nije dao svoj emocionalni ulog u sve ovo. Podsetilo me na panel prethodnog dana kad je Joland Korora predsednica NURDOR-a pričala o empatiji kod mladih.

Utisci će, sva je prilika, još dugo okupirati misli mladih učesnika samita koji su na Zlatibor putovali uz podršku lokalne samouprave.

Samit je organizovala Fondacija ”Zajedno za mlade – prof. dr Danica Grujičić” uz podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, više ministarstava i nevladinih organizacija. Skup je okupio blizu 3000 mladih i uspešnih ljudi iz 47 zemalja regiona i sveta.

 

Objavljeno: 03.11.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca