Moleban i litija u Vlasotincu kao podrška Srbima u Crnoj Gori

U organizaciji Crkvene opštine Vlasotince, a sa blagoslovom NJegovog Preosveštenstva Episkopa niškog Arsenija, danas je održan moleban i litija u znak podrške i solidarnosi sa Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj gori, a nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Hram Silaska Svetog duha bio je tesan da primi sve vernike koji su prisustvovali molebanu i današnjoj litiji.

Nakon održanog molebana nekolko stotina Vlasotinčana krenulo je u litiju od vlasotinačke crkve kroz nekolko gradskih ulica. Litiju je predvodilo vlasotinačko sveštenstvo.

-Bog je dao da se zbog zakona koji je obespravio naš pravoslavni narod, na ulicima nađe pola Crne Gore, digao se sav narod. Ova pobuna u narodu je drugačija po tome što je oružje naroda molitva Gospodu Bogu. Te svetinje koje se tamo brane su ambasade božje na zemlji, a ko može da kaže da svetinje nisu naše. Ko može da kaže da Ostrog nije i naš? Crkva i carstvo božje ne poznaju granice, pa ni državne. Kroz litije se bore za svoje spasenje. Mi smo se skupili da podržimo našu braću i da kažemo da te svetinje i nama znače kolkiko i njima – rekao je prisutnim vernicima sveštenik Miloš Živić, u kratkoj besedi, pre početka litijske šetnje.

Dok je trajala litija učesnici su pevali tropare Svetom Vasiliju Ostroškom, Svetom Petru Cetinjskom, Svetom Savi i drugim svecima Srpske pravoslavne crkve.

-Kroz istoriju se pokazalo da su Vlaostinčani bili veliki rodoljubi, jer smo se često mukotrpno borili za očuvanje naše vere i srpskog nacionalnog identiteta. Okupili smo se danas da pružimo podršku našoj srpskoj braći u Crnoj Gori da istraju u svojoj borbi protiv Zakona, koji ugrožava ne samo njihova verska prava već i prava na postojanje. Mene lično vezuju jake duhovne veze za Boku kotorsku, a posebno za Manastir Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta. Bog me je udostojio da pre nešto više od dve decenije, povedem jednu grupu vlasotinačkih poklonika na Miholjsku prevlaku, koja se među prvim poklonila tek obretenim moštima Svetih prevlačkih novomučenika – kazao je Dragan Vidosavljević, jedan od učesnika litije.

 

Objavljeno: 01.03.2020 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca