Moto kros – Opet je brujalo na „Jezeru“ na dan svetog Aranđela

U nedelju 21. novembra, na dan Svetog arhangela Gavrila ili Sveti Aranđel, meštane Šišave, naročito one koji koji su predhodnu noć slavili, probudila je jaka grmljavina. Oni koji nisu znali o čemu se radi mogli su pomisliti kao u onoj narodnoj „udari grom u sred zime kad mu vreme nije“. Grmljavina je poticala od četrdesetak motocikla koji su na mestu zvanom „Jezero“ vozili krugove na istoimenoj moto kros stazi. Šta se dešavalo na stazi na kojoj je 2009. godine održana trka koja se bodovala za Nacionalni, Balkanski i Istočnoevropski šampionat u moto-krosu objasnio je Đorđe Stamenković, član Moto kros kluba Vlasotince.

-Ovo je okupljanje svih vozača moto krosa iz Srbije i inostranstva koji učestvuju u takmičenjima, prevashodno u Srbiji, ali i u drugim državama iz okruženja. Ovo je neka vrsta treninga za kraj sezone ali i druženje vozača moto-krosa – kaže Stamenković koji zbog povrede nije vozio u minuloj sezoni ali najvaljuje da se u proleće vraća u takmičarski karavan, voziće u klasi MH B 450.

Na stazi „Jezero“ našli su se motocikli raznih kategorija od onih najmanjih od 60 kubika pa do onih najvećih od čije grmljavine se diže kosa na glavi. Bilo je i vozača različitih uzrasta od juniora do veterana. Među učesnicima ovog Svetoranđelskog treninga bio je i sedamnestogodišnji Vuk Drmanac, koji vozi već 4 godine za MKK „Tanasko Rajić“ iz Čačka.

-Ovogodišnji šampionat je bio uzbudljiv i nezvestan, zauzeo sam drugo mesto u generalnom plasmanu u klasi MH2 Junior, a u MH2 peto mesto. Sviđa mi se ova staza i kad bude organizovana trka doći ću opet – kaže Drmanac.

Još jedan vozač iz Čačka se okušao na stazi u Šišavi.

-Staza je dobra i šteta što se u ovom šampionatu nije vozila na njoj ni jedna trka ali nadam se da će se već naredne godine ovde voziti zvanične trke i da ću biti zdrav i spreman da napadnem prvo mesto – ističe Petar Rajević iz AMSK Čačak koji je imao problem sa povredom pa je u MH2 Junior zauzeo 8. a u MH2 tek 14. mesto.

Tog dana na „Jezeru“ su došli kako stariji tako i mlađi vozači i kluba domaćina. Jedan od bućih asova, mlada nada Moto kluba Vlasotince, Mihajlo Stojanović sa 14 godina hrabro seda na motor i uspešno savladava stazu.

-Volim ovaj sport i treniram tri do četiri puta nedeljno, želim da se dobro pripremim jer ću se u sledećem šampionatu takmičiti u klasi MH2 Junior – kaže ovaj budući šampion iz Šišave.

Svoju vožnju imali su i braća Milenkovići i drugi mladi vozači vlasotinačkog kluba.

Od Đorđa Stamenkovića smo saznali da će iduće godine, najverovatnije u proleće biti organizovana trka koja će se bodovati za nacionalni, Balkanski i Istočnoevropski šampionat pa će Đorđe, Mihajlo i ostali vlasotinački vozači imati priliku da se na domaćem terenu odmere sa najboljima iz zemlje i ovog dela Evrope.

 

Objavljeno: 27.11.2021 | Autor: Ninoslav Radicevic
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca