Leskovčanima pare, Vlasotincu šipak

Kako pišu mediji, prenoseći vest agencije „Fonet“, Ministarstvo privrede republike Srbije saopštilo je, ovih dana, da je odlučilo da sa 139,9 miliona dinara podrži aktivnosti 40 lokalnih samouprava u pripremi infrastrukturnih projekata za unapređenje industrijskih i poslovnih zona, inkubatora i klastera, kao i za obnavljanje „braunfild“ lokacija i razvijanje saobraćajne i komunalne infrastrukture.

Posle sprovedenog javnog poziva, sufinansisranje je odobreno za Pirot, Vranje, Zrenjanin, Kikindu, Kragujevac, Kraljevo, Leskovac, Novi Pazar, Užice i Beograd. Pored toga, sredstva će dobiti i 30 opština: Alibunar, Babušnica, Bajina Bašta, Bojnik, Boljevac, Vladičin Han, Žabalj, Žabari, Žitište, Kljaževac, Kosjerić, Lebane, Lučani, Ljig, Medveđa, Merošina, Odžaci, Prijepolje, Prokuplje, Raška, Svilajnac, Svrljig, Surdulica, Sjenica, Sokobanja, Temerin, Titel, Trgovište i Čoka.

Podrška u pripremi projektno-tehničke dokumentacije se realizuje u okviru ,,Programa podsticanja regionalnog i lokalnog razvoja u 2017.godini“. Inače, samo Ministarstvo sufinansira u određenom procentu ukupne troškove izrade dokumentacije, dok su gradovi i opštine u obavezi da sami finansiraju preostalu vrednost.

Iz spiska opština koje će dobiti novac, jedino, iz Jablaničkog okruga za Vlasotinačku opštinu nema opredeljenih sredstava. Odlukom Ministarstva privrede Srbije pare idu za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu, a Vlasotinačani su dobili šipak pare. Dakle, morao bi se preispitati rad pojedinih opštinskih službi, koje bi morale da znaju i umeju na adekvatan način da apliciraju za novčana sredstva, kod određenih institucija i ministrstava, a za potrebe svoje opštine. Posle nadanja i silnih obećanja da će biti para iz prekogranične saradnje sa Bugarskom, a od čega nije bilo ništa, ovo je novi i eklantantan primer (ne)stručnosti onih opštinskih struktura i službi koje bi morale da znaju da rade posao za koje dobijaju zarade. Ili, je njima, možda, važnija izreka osnivača modernih Olimpijskih igara, Pjer de Kubertena:“Važno je učestvovati, nije važno pobediti“ (nije važno dobiti sredstva)…Ako je tako, onda smo obrali, prevremeno, obrali bostan.

 

Objavljeno: 12.04.2017 | Autor: Vlastimir Stamenković
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca