Na kraju odlazeće 2023. godine – „Srce s juga“ u Orašju

Kako se bliži kraj ovoj godini, sa mnogo nade i želje, više se očekuje od 2024. godine. Deda Mrazevi rade puno parom, pa čak i prekovremeno, sve u želji da poklonima obraduju najmlađe. U vlasotinačkom selu Orašju, u isturenom četvorazrednom odeljenju OŠ „Siniša Janić“ osnovane daleke 1921. godine, stigao je po prvi put Deda Mraz u liku Aleksandra Jovića, pravnika koji je na najbolji mogući način obavio svoj zadatak podele novogodiših paketa.

Sredinom prošlog veka u đačke klupe ove seoske škole, sedelo je preko 120 učenika, dok je sadašnji broj đaka više nego zabrinjavajući. Kako su nam rekli ovdašnji učitelji LJubiša Stojiljković i Srđan Katlanović u sva četiri razreda je ukupno 22 učenika i 9 iz predškolskog uzrasta.

Nimalo slučajno da je u Orašju stigao deda Mraz. To je bila želja po rođenju u Orašju Stojana Takića, advokata u penziji, čija je ćerka pokojna Marija Takić Pešić bila na čelu humanitarne organizacije „Srce s juga“, koja je sprovela više akcija pomoći bolesnoj deci. Tako je na Božić 2021. godine Marija sa svojim suprugom Zoranom pokrenula humanitarnu akciju podele više od 500 paketića u Nišu i Leskovcu. Mnogi pamte, da je godinu pre toga, obezbedila i 40 paketića za decu na niškoj onkologiji, za šta je bila nagrađena plaketom NURDOR-a.


Sama atmosfera podele paketića bila je lepo organizovana, a deca su bila oduševljena i glasno iskazivala radost i sreću što su dobila prelepe i bogate paketiće. I sami njihovi roditelji bili su zadovoljni, što se neko, eto, setio da i njihovoj seoskoj deci daruje novogodišnje paketiće, ali i sa iskrenim žaljenjem i pijetetom što u predvečerje 2024. godine nije sa njima i humana Marija koja je bila poslednjih nekoliko godina, pre nego što je preminula, predvodnik humanog pohoda i pomoći bolesnom dečjem naraštaju.

-Ovu humanu akciju pokrenula je moja pokojna supruga Marija Takić Pešić pre par godina. u početku u malom krugu, a to se vremenom sve više širilo, tako da je zadnjih nekoliko godina to sada dosta široka akcija. Ovom akcijom su obuhvaćena ugrožena i decu sa posebnim potrebama i koja su socijalno ugrožena. U saradnji sa NUDOR-om bila su i deca koja se leče na niškoj onkologiji. I posle, nažalost, smrti moje supruge, mi smo nastavili tu akciju kao pomen u njeno ime. Siguran sam da bi ona i dalje sa puno ljubavi bila na čelu ove akcije, koja se sprovodi na jugu Srbije u Niškom, Pirotskom i Jablaničkom okrugu. Inače prikupimo oko dve hiljade paketića, da bi potom pravili individualne paketiće, baš onako, kako je to Marija radila, po uzrastu i polu i samim potrebama dece. Podela se vrši u saradnji sa Centrom za socijalni rad i školama. Meni je posebno drago što ovu humanitarnu misiju završavamo u školi u Orašju gde su koreni rođenja moje pokojne supruge Marije. U godinama koje su pred nama uvek ćemo dolaziti u Orašje, da deci priredimo bar malo sreće i radosti, a to ćemo činiti na početku ili na kraju akcije, kako smo, eto, sada to učinili – rekao nam je Zoran Pešić, advokat i suprug Marije Takić Pešić.


 

Objavljeno: 31.12.2023 | Autor: Vlastimir Stamenković
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca