Nagrada za Ilketov film „Jagorida“ u Sremskim Karlovcima – Razgovor s autorom

U Sremskim Karlovcima održano je tradicionalno 16. po redu „Filmsko bdenje duše“, na kome je sa svojim filmskim umećem „Jagorida“ učestvovao i filmski stvralac iz Vlasotinca Nebojša Ilić „Ilke“. Stručni žiri u sastavu: Svetlana Miljanić, televizijska i filmska autorka iz Novog Sada, dr Branka Bešević-Gajić, filmska autorka iz Beograda i Tibor Vajda, reditelj iz Novog Sada imali su ni malo lak zadatak da od mnogo kvalitetnih filmova izaberu one najbolje.

-Prema propozicijama ove manifestacije žiri je imao pravo da iz ovogodišnjeg programa odabere nekoliko filmova koji se po njima i njihovim kriterijumima izdvajaju od ostalih kao posebne vrednisti. Broj nije ograničen, a svi odabrani filmovi imaju ravnopravan status glavno-nagrađenih i dobijaju diplomu koja nosi naziv BDENJE JAKOVA ORFELINA – upoznaje nas Nebojša Ilić „Ilke“ sa pojedinostima sa Filmskog bdenja duše održanog u Sremskim Karlovcima.

Ko su sve dobitnici priznanja na ovom filmskom bdenju ?

Ovogodišnji dobitnici za svoje stvaralaštvo nagrade su: „JENI – MALA SVJETLOST SA ZAPADA“, autora Slobodana Simojlovića u produkciji Kinoteke Republike Srpske i Matične biblioteke iz Istočnog Sarajeva, „PREBILOVCI – OVDE I KAMEN IMA OŽILJAK“, autorke Sanje Dragičević-Babić, u produkciji RTS TV Beograd i film „S ONE STRANE DUGE“, autorke Milane Majar, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske iz Banjaluke.

Među nagrađenima našlo se i vaše ime sa filmom „Jagorida“ ?

Tako je. U produkciji „Jug filma“ i Kulturnog centra Vlasotince, prikazan je film „JAGORIDA“ gde se ja potpisujem kao autor filma.

Možete li nam reći sadržinu samog filma ?

U prvim decenijama 20. veka, Vlasotince, tada lepa i razvijena varoš smeštena na današnjem jugoistoku Srbije, imalo je velike zasade vinove loze i bilo je jedno od najvećih proizvođača vina na Balkanu. Ako se u to doba o Leskovcu osnovano govorilo kao o Srpskom Mančesteru, o Vlasotincu se moglo govoriti kao o Balkanskoj Toskani. Krajem 20. i početkom 21. veka, u vreme prelaska na tržišnu ekonomiju u Srbiji, tranzicija je uništila vlasotinačko vinogorje i vlasotinačke vinarije.

Koja je poruka filma ?

Danas JAGORIDA – nekada neubrani grozd u berbi – javljanjem svojim u razvalinama Vlasotinačke vinarske zadruge, budi nadu u vaskrsenje vlasotinačkog vinogorja i vlasotinačkih vinarija. I zato je ovo je film o spasenju BALKANSKE TOSKANE.

Šta za vas znači ova nagrada dobijena u Sremskim Karlovcima ?

Ova nagrada posebno mi je draga jer je festival održan u mestu gde je nastala srpska duhovnost i obrazovanje. Inače, festival u Sremskim Karlovcima ima opus duhovnosti, istoriju, tradiciju i kulturu i upravo se održava u mestu gde i treba da se dešava, a to su Sremski Karlovci. I zbog toga su teme upravo one koje danas i nisu baš popularne a to je duhovnost i istorija Srba. Zbog toga mi je i nagrada draža , jer su filimovi bili isključivo namenski i istorijski i to o istoriji Srba u Prvom svetskom ratu.

Zašto je ime festivala FILMSKO BDENJE DUŠE?

Sam naziv festivala Filmsko bdenje duše dovoljno govori. To je je čist umetnički festival koji se bavi isključivo istorijom , kulturom, umetnošću i duhovnošću srpke kulture a u takmičarskom delu bilo je filomova iz Srbije i Republike Srpske .


Nebojša Ilić Ilke, autor filma.

Da li je vaš film „Jagorida“ bio još na nekom festivalu ?

Da. Film „Jagorida“ imala je takmičarsku selekciju na 36. Međunarodnom etnološkom festivalu u Beogradu i film je još bio na promociji u Jugoslvenskoj filmskoj konoteci., što je meni izuzetna satisfakcija da se nađe u tako značajnoj kulturnoj instistuciji.

Film „Sto“ čiji ste vi stvaraoc izazvao je opšte simpatije i dobio je pregršt priznanja za sadržajnost i priču o jednovekovnom postojanja fudbalske Vlasine. Gde je ovaj film u poslednje vreme još prikazan ?

U Sremskim Karlovcima prikazan je moj film „Sto“, a pre toga videli su ga Beograđani, potom prikazan je na Zlatiboru u okviru Međunarodnog filmskog sportskog festivala, a videla ga je i publika u Velikoj Plani, gde je dobio i nagradu, a uskoro će ga videti i žitelji Inđije na Festvivalu avaturističko-sportskom festivalu – informiše na Nebojša Ilić „Ilke filmski umetnik iz Vlasotinca i dobitnik mnogih priznanja u zemlji i u inostranstvu.


 

Objavljeno: 10.11.2022 | Autor: Vlastimir Stamenković
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca