Nagrađene najbolje pesme, priče i video klip na prizrensko-timočkom dijalektu

Pobednici Konkursa za najbolju kratku priču, pesmu i video klip na prizrensko- timočkom dijalektu pokazali su svojim delima sav kolorit i emocije jezika koji mnoge van ovog govornog područja asocira na nedostatak obrazovanje, utisak je sa sinoćnje dodele nagrada u galeriji na vlasotinačkom keju. „Vašar u Vlasotince“, autora Milene Stefanović učenice Tehničke škole u Vlasotincu, najbolja je kratka priča pristigla na konkurs, po oceni žirija. Drugo mesto osvojio je Veljko Vidojević iz OŠ „8.oktobar“, a treće Tamara Milošević iz OŠ „25.maj“ u Donjoj Lopušnji.

 

U kategoriji pesama, pobedila je pesma „K`d d`n počinje“ Petra Takića, učenika gimnazije „Stevan Jakovljević. Druge su Anastasija Spasić i Bojana Jovanović, OŠ „Dositej Obradović“ u Svođu, kao koautori, a treće mesto pripalo je Nedici Mitrović iz OŠ „Vuk Karadžić“ u Tegošnici.

 

Jedini nagrađeni video klip je „Priča od moju čaršiju“ StefanaTasića, učenika vlasotinačke gimnazije.

 

Pohvale za klip pripale su i OŠ „Braća Milenković“ u Šišavi, Tehničkoj školi za desetominutni film, snimljen mimo konkursa, kojim je i počela dodela nagrada, a za pesmu, odnosno priču, pohvaljeni su Jana Dilberović učenica gimnazije i Pavle Takić iz OŠ „Siniša Janić“.

 

Konkurs je deo aktivnosti u okviru projekta Dijalek(a)t koji sprovodi opština Vlasotince, a sufinansira Vlada Srbije preko Ministarstva kulture i informisanja.

 

-Projekat prati dogradnja i rekonstrukcija zgrade Kulturnog centra, a u narativnom delu cilj nam je bio da podstaknemo mlade ljude da stvaraju na dijalektu i da se ne stide svog govora- rekla je projektni menadžer Maja Marković.

 

U okviru projekta do sada su objavljeni Antologija savremene poezije na prizrensko- timočkom dijalektu i Vlasotinački kuvar, takođe na dijalektu.

 

Objavljeno: 20.05.2018 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca