Napravljen plan akcija dobrovoljnog davalaštva na području vlasotinačke opštine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Predstavnici Zavoda za transfuziju krvi u Nišu i Službe transfuzije Opšte bolnice Leskovac dogovorili su se na današnjem sastanku u Vlasotincu da se napravi plan akcija dobrovoljnog davalaštva na području vlasotinačke opštine koji će podrazumevati da krv dobrovoljnih davalaca prikupljaju i niški Zavod i Služba transfuzije leskovačke Opšte bolnice.

S obzirom na to da pacijenti iz Vlasotinca odlaze na lečenje najpre u Opštu bolnicu Leskovac, kao viši oblik zdravstvene zaštite, a tek potom, po potrebi, u niški Klinički centar, dogovoreno je da određeni broj akcija organizuju i predstavnici Službe transfuzije leskovačke bolnice.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi, u saradnji sa Crvenim krstom, od 1995. godine prikuplja samo niški Zavod za transfuziju krvi.

Na sastanku je zaključeno da se moraju uložioti ozbiljni napori u povećanju broja davalaca dragocene tečnosti kako bi zdravstveni sistem mogao da funkcioniše bez problema.

Broj dobrovoljnih davalaca na području juga Srbije je 2% stanovništva, propisi kažu da je za normalno funkcionisanje sistema potrebno 4% davalaca od broja stanovnika na jednom području, a prisutni na skupu složili su se da je realnije da je broj potrebnih davalaca 6% s obzirom na generalni porast broja obolelih od raznih bolesti.

Sastanak su inicirali predsednik opštine Zoran Todorović i većnik zadužen za poslove mesnih zajednica Dejan Todorović.

 

Objavljeno: 21.12.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca