Nina Valčić prva u kategoriji trećeg i četvrtog razreda na festivalu „Minja Subota“

Ovih dana sve nas je obradovao uspeh devetogodišnje Nine Valčić, koja je osvojila prvu nagradu na Festivalu „Minja Subota“. Prvi festival pokrenut sa idejom da se sačuva dragoceno muzičko nasleđe koje je Minja Subota ostavio dec, organizovao je Dečji kulturni centar Beograd u saradnji sa Fondacijom „Minja Subota“.

Festival je namenjen deci – vokalnim solistima iz Srbije i dijaspore. Deca su preko viber platforme na konkurs slala po dve pesme, jednu čiji je autor Minja Subota i drugu, po svom izboru. Na ovom takmičenju učestvovalo je stotinak dece iz Srbije i dijaspore, uzrasta od pet do 14 godina.

U Dečjem kulturnom centru Beograd, na velikoj sceni „Donka Špiček“, a na dan rođenja jednog od naših najznačajnih muzičkih stvaralaca za decu – Milana Minje Subote, održano završno veče festivala na kome su podeljene nagrade pobednicima u pet uzrasnih kategorija.

Nina Valčić se takmičila u kategoriji trećeg i četvrtog razreda. Ona je, kako su propozicije takmičenja i zahtevale, otpevala pesmu Minje Subote „Deca su ukras sveta“, dok se za pesmu po svom izboru opredelila za „Tata kupi mi auto“ i osvojila 98 poena od mogućih sto.

Nina Valčić je muzički izuzetno talentovana devojčica. Pored toga što pohađa treći razred Osnovne škole „8. oktobar“, ona pohađa i prvi razred niže muzičke škole „Stanislav Binički“, u izdvojenom odeljenju u Vlasotincu, na odseku klavira. Iza sebe već ima brojne nastupe na školskim priredbama i festivalima. Ona potiče iz ugledne muzičke porodice, a raskošni glas je nasledila od mame Milice. Ovo nije njena prva nagrada. Nedavno je na Dečjem etno festivalu „Anđeoski glas“ u Vlasotincu osvojila prvo mesto u kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda.

Pored pobednika festivala, u programu je učestvovao Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, Hor „Čarolija“, Tijana Dapčević, Ivana Peters, Predrag Vuković Peđolino i Leontina Vukomanović. Program su uveličali pesnici LJubivoje Ršumović, Tode Nikoletić i Slobodan Stanišić, koji su se sa Minjom Subotom decenijama družili i zajedno stvarali za decu.

 

Objavljeno: 10.11.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca