Noć muzeja po drugi put u Vlasotincu

Ove godine po drugi put je u Vlasotincu organizovana manifestacija Noć muzeja. Više stotina posetioca uživalo je u raznovrsnom programu koji je za ovu priliku pripremio Kulturni centar Vlasotince. Sadržaj obeležavanja ovogodišnje Noći muzeja bio je namenjen svim kategorijama stanovništva.

Najpre su se mnogobrojnoj publici u Sali Kulturnog centra predstavili učenici osnovne škole „Siniša Janić“ koji su pripremili veoma interesantan Kolažni program.  Otvarajući ovogodišnju Noć muzeja, najpre je hor ove škole pozdravio prisutne svojom presmom, potom su se ređali nastupi učenika dramske i recitatorske sekcije.  Izvođenje odlomaka iz komedije „Izbiračice“ pristne je nasmejao, uživali su u igri Boginja, u igrokazu „Zaljubljenko“, u stihovima na engleskom, ruskom, nemačkom, francuskom i srpskom jeziku. Svaki njihov nastup bogato je nagrađivan burnim aplauzom.

Potom su njihovo mesto zauzeli njihovi drugari iz osnovne škole „8. oktobar“. Članovi dramske sekcije su za ovu priliku izveli delove iz komedije „Pokondirena tikva“ Jovana Sterije Popovića i „Kirije“ Branislava Nušića.

U ime domaćina i organizatora Noći muzeja sve prisutne je pozdravila Maja Marković, direktorka Kulturnog centra Vlasotince istakla da se Vlasotince po drugi put pridružuje mnogim gradovima u Evropi, a i u Srbiji, koji večeras učestvuju u Noći  muzeja.


Potom je u galeriji Zavičajnog Muzeja otvorena  izložba karikatura iz Likovnog fonda. Posetioci su mogli da vide radove eminentnih karikaturista iz Srbije koji su predhodnim godinama učestvovali na konkursu koji se organizuje povodom Vinskog bala, bile su izložene karikature  Klasa, Mivela, Ćelićanina, Opančića, Saše Dimitrijevića i mnogih autora iz Vlasotinca.
Učenici Tehničke škole izveli su performans „Ženski razgovori“ autora Duška Radovića.Program se potom preselio u galeriju Kulturnog centra na Nešićevom keju. U prisustvu mnogobrojnih Vlasotinčana otvorena je izložba dokumenata i fotografija pod nazivom „Udruženje ugostitelja za varoš Leskovac – srez leskovački i vlasotinački“ za period od 1932 do 1947. Izložbu je priredio Istorijski arhiv iz Leskovca .
Pozdravljajući mnogobrojne prisutne direktorka Kulturnog centra Maja Marković je istakla:
„Ako imamo vere i volje, ako smo dovoljno vredni i uporni, vrata će se uvek otvarati pred nama, možda ne uvek ona koja smo zamišljali, ali sigurno ona koja će na kraju biti najbolja za nas. Naša kulturna institucija je nosilac odgovornosti jer je naš zadatak da nudimo sadržaje usmerene ka razvitku interesovanja kod dece i mladih“.

Upravo iz tog razloga Kulturni centar Vlasotinca u čijem je sastavu i Zavičajni muzej, pridužio se Evropskoj manifestaciji Noć muzeja i ove godine sa temom „Nista nije vrednije od smeha“. To je snaga da se smejes i da napustiš sebe, da budeš svetlost. Učenici vlasotinačke gimnazije izveli su dramski prikaz “Priča iz južnjačke kafane”.

Organizator je ovom prilikom za uspešnu saradnju lokalnoj samoupravi, ustanovama i institucijama uručio zahvalnice.U Sali Kulturnog centra izvedena je monokomedija „Dr Feler“, autora i glumca Dragana Bože Marjanovića.
Inače, sinoć su program pratili ne samo Vlasotinčani već i mnogobrojni posetioci iz Leskovca i drugih mesta koji su po drugi put imali priliku da u kasne sate Noći muzeja pogledaju i stalne postavke i izložbe koje se nalaze u Zavičajnom muzeju.


 

Objavljeno: 23.05.2016 | Autor: InfoDesk


Galerija slika
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca