Novi projekti u opštini Vlasotince

Opštini Vlasotince, u poslednjih mesec dan, odobrena su tri projekta: izgradnja prihvalitilišta za pse, druga faza industrijske zone – izgradnja atmosferske kanalizacije I izgradnja ulice Đorđa Jovića, koja predstavlja dvadesetogodišnji problem u varoši na Vlasini.

Prihvatilište za pse je projekat koji su podržali Evropska unija i Vlada Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES. Ovim programom obuhvaćene su 34 opštine, a njih 14 je dobilo sredstva za infrastrukturne projekte. Vlasotincu su odobrene 92 hiljade evra, a učešće opštine će biti tri miliona dinara. Kapacitet prihvatilišta biće od 80 do 100 pasa lutalica. Time će biti rešen višegodišnji problem sa kojim se suočavaju građani I rukovodstvo opštine.

– Lokalna samouprava je na ime odštete građanima od ujeda pasa lutalica u 2014. godini isplatila 1.37.500 dinara, u 2015.godine 3.872.361, a do 7.jula 2016.godine 1.203.289 dinara. To je ukupno oko 6,4 miliona dinara za dve i po godine. To će biti doovljno novca da se to prihvatilište održava, da zaposlimo neke ljude i da psi budu u humanim uslovima. – naveo je predsednik opštine Zoran Todorović. On je dodao da će inženjeri Evropskog progresa doći ove nedelje u Vlasotince da provere stanje na terenu.

– Mi smo obezbedili parcelu, to je iza Fabrike za preradu otpadnih voda, na starom konopničkom putu. Imamo i građevinsku dozvolu i očekujemo raspisivanje tendera. Zavisno od dinamike tih postupaka, pretpostavljam da će do kraja građevinske sezone početi gradnja prihvatilišta- dodao je Todorović.

Drugi projekat je druga faza industrijske zone – izgradnja atmosferske kanalizacije. Vrednost radova je nešto vise od 20 miliona dinara, učešće lokalne samouprave 50%. Ponude se otvaraju 5.septembra u Ministarstvu privrede, koje je odobrilo sredstva I raspisalo javnu nabavku.

– Cilj lokalne samouprave je infrastrukturno opremanje industrijske zone, kako bismo zadržali postojeće investitore koji žele da povećaju kapacitete i doveli nove. Počelo je ove godine izradom kišne i fekalne kanalizacije i asfalitiranjem Metalske ulice, u drugoj fazi radovi treba da počnu za mesec dana, a u planu je i treća faza sledeće godine, gde ćemo takođe aplicirati kod Ministarstva privrede – rekao je zamenik predsednika opštine Boško Stančić.

Treći projekat je izgradnja ulice Đorđa Jovića, koju takođe delom finasira Ministarstvo privrede. Vrednost radova je nešto vise od dva miliona dinara. Do kraja meseca očekuje se otvaranje tendera u resornom ministarstvu, sklapanje ugovora i potom početak radova. Inače, u toku je tender za izgradnju Vlasinske ulice koja će biti uređena po svim standardima, naglasio je Stančić.

Projektni tim opštine Vlasotince je uradio i sedam projekata kojima je lokalna samouprava konkurisala kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, rekao je pomoćnik predsednika opštine Vladimir Kocić.

– Objekti za koje do kraja godine očekujemo odobrenje i finansiranje su stolarija i fasada u Tehničkoj školi, školi u Boljaru i Domu zdravlja u Vlasotincu, ukupne vrednosti oko 46 miliona – rekao je Kocić i dodao da za mesec dana treba da krene promena stolarije u vrtiću koji finansira Fondacija „Novak Đoković“.

Na pitanje šta će biti sa malom pijacom u centru, koju je prošle godine inspekcija zatvorila, a na kojoj se Vlasotinčani decenijama snabdevaju, predstavnici lokalne samouprave su rekli da će ona biti vraćena na staro mesto, ovoga puta po standardima, ali da pre toga mora da dođe do izmene plana generalne regulacije i poštovanja brojnih drugih procedura čiji proces nije kratak.

 

Objavljeno: 15.08.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca