Novi smer u tehičkoj školi – Industrijski mehaničar

Svršeni osnovci moći će u junu da upišu novi smer u Tehničkoj školi u Vlasotincu – industrijski mehaničar. To su današnjim sporazumom definisali predstavnici Opštine Vlasotince, Tehničke škole, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i pet partnerskih kompanija (Gruner, Elrad, ELrad WS, IGM Mladost i SLR Vitko). Cilj ove saradnje je da se privredi obezbede adekvatni kadrovi, a da mladi judi brže dođu do posla.

– Na ovaj način smo uključili privatni sektor, koji posluje na području naše opštine, u sistem srednjeg stručnog obrazovanja i ja ću, sa pozicije na kojoj se nalazim, ali i kao prosvetni radnik po struci, učiniti sve da takva saradnja i ubuduće bude na visokom nivou – rekao je predsednik vlasotinačke opštine Zoran Todorović.

Program za profil industrijski mehaničar osmišljen je po ugledu na nemački obrazovni sistem i realizuje se po kooperativnom modelu koji podrazumeva povećani obim praktične nastave i čvrstu saradnju škole i kompanija. U drugoj godini učenici će provoditi dva radna dana nedeljno, a u trećoj, završnoj godini, tri dana nedeljno na praktičnoj nastavi u kompanijama koje sarađuju sa školom.


Milivoje Đorđević, direktor Tehničke škole u Vlasotincu

– Mi moramo da idemo u korak s privredom. Pre dve godine smo pokrenuli smer elektrotehničar elektronike, a sada će zaživeti obrazovni profil trećeg, stepena indutrijski mehaničar. Dogovaraćemo se sa privredom i ubuduće o njihovim potrebama – rekao je direktor Tehničke škole u Vlasotincu Milivoje Đorđević.– Od 2013. sprovodimo projekat za reforme stručnog obrazovanja u oblasti zanatsko – tehničkih profila. Najvažniji naši partneri su ovde, na lokalnom nivou. Kooperativno obrazovanje je obrazovanje u kom se uči i u školi i u fabrici. U Vlasotincu imamo pet vrlo angažovanih kompanija i Vlasotince zaista može biti uzor svima u Srbiji – rekla je vođa GIZ-ovog projektnog tima An Katrin Henšel.

U ime predstavnika privrede, koji su i učesnici projekta, obratio se je direktor Elrada Čedomir Božilović.

– Mi ovde postojimo od 2014.godine i od tada pokušavamo da iniciramo promene u obrazovnom sistemu, sagledavajući potrebe industrije. Kadrovi su jedan od najvažnijih faktora rasta i razvoja kompanije i zbog toga podržavamo ovakve forme obrazovanja – rekao je direktor Elrada.Zadovoljstvo činjenicom da je pokrenut jedan ovakav projekat izrazio je i direktor Grunera Vladica Stanković.

– Stručan kadar je najveće bogatstvo svake kompanije. Ovo je početak podsticaja zapošljavanja. Mi želimo da deca koja se ovde rode, da ovde i ostanu – bio je kratak Stanković.

Ovaj projekat javno-privatnog partnerstva vredan je 97.750 evra. GIZ učestvuje sa 33.500 evra, opština Vlasotince sa 26.300 evra, a pet kompanija zajedno sa 37.950 evra.


 

Objavljeno: 30.05.2016 | Autor: InfoDesk


Galerija slika


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca