Novogodišnji prijem povodom pravoslavne Nove godine

Lično sam uveren, a i rezultati to pokazuju, da je godina za nama bila uspešna, rekao je na današnjem tradicionalnom prijemu povodom pravoslavne Nove godine predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.

 

Sumirajući 2017. on je rekao da je u Vlasotince stiglo 500 miliona dinara republičkih sredstava za infrastrukturne objekte i da je to posledica činjenice da su u lokalnoj samoupravi na vreme shvatili da bez projekata nema ni novca. I u ovom trenutku, dodao je, spremno je 30 projekata sa svom potrebnom dokumentacijom za nove konkurse.

 

-Posebno sam ponosan na činjenicu da je zgrada koju pohađaju svi vlasotinački srednjoškolci – zgrada Tehničke škole i Gimnazije – potpuno rekonstruisana i oni sada imaju neuporedivo bolje uslove za rad. To je slučaj i sa pacijetima i zaposlenima u Domu zdravlja – taj objekat je danas neuporedivo energetski efikasniji. Brinuli smo i o novim aparatima, ali i o kadrovima u ovoj ustanovi – rekao je Todorović.

 

On je dodao da je u oblasti poljoprivrede bilo raznih subvencija, a da će se u 2018.akcenat staviti na atarske puteve, ali da neće izostati ni subvencije.

 

-U 2017.smo na zdrave osnove postavili i sistem lokalne poreske administracije. Poznato vam je da je to bio jedan zapušten sistem. Danas mogu da kažem da je naplata poreza u 2017. u odnosu na 2016. uvećana tri i po puta. Od 36 miliona u 2016. do 127 miliona u 2017! Određene stope poreza smo snizili, pojedine, kao porez na poljoprivredno zemljište čak na 0%. Zbog toga će suma na konačnim rešenjima za 2017. biti niža u odnosu na 2016.godinu. Smanjenje stope poreza, a povećanje broja poreskih obveznika je jedan od razloga što smo ušli u projekat švajcarske i naše vlade, sa 45 opština i 11 gradova, u kojima će se raditi popis imovine i vlasnika, kako bismo ažurirali bazu podataka i sprečili izbegavanje plaćanja obaveza. Podsećam vas da je država najavila uslovljavanje transfernih sredstava procentom naplate lokalnih poreza. Dakle, moramo da budemo odgovorni – naglasio je predsednik vlasotinačke opštine.

 

On je govorio o radovima na uvođenju reke Rastavnice u vodozahvat kako bi se sprečile situacije u kojima nema pijaće vode prilikom svake obilnije kiše, najavio je otvaranje novih radnih mesta u pogonima Elrad I Elrad WS koji podižu nove hale, ali je izrazio I mišljenje da radna disciplina zaposlenih u sistemu lokalne samouprave, javnih I privatnih preduzeća mora da bude bolja- Govoreći o budžetu za 2018. Todorović je izneo samo deo planova:

 

-Žitelji Konopnice dobiće napokon most koji su im mnoge vlasti obećavale. Rekonstruisaće se potpuno dve gradske osnovne škole. Sportska hala dobiće grejanje u ovoj godini – rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović poželevši svima srećnu novu godinu.

 

Današnji prijem upotpunili su učenici Petar Veljković iz OŠ “8.oktobar” i Petar Takić učenik vlasotinačke gimnazije. Njih dvojica, od petoro nagrađenih na nedavno održanoj manifestaciji Dani lokalnog dijalekta, čitali su tekstove na prizrensko-timočkom dijalektu.

 

Inače, ove godine nema organizovanog dočeka na platou ispred zgrade opštine. Kako je rečeno, sredstva za ove namene preusmerena su na druge događaje u kulturi.

 

Objavljeno: 12.01.2018 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca