Obeležen Dan devojčica u Vlasotincu

Tehnička škola Vlasotince i ove godine, 27. aprila, obeležila je Dan devojčica, manifestaciju međunarodnog karaktera koja se održava svakog četvrtog četvrtka u aprilu mesecu sa ciljem da se devojčice i devojke osnaže da se prilikom odlučivanja o budućim zanimanjima rukovode ličnim interesovanjima, talentima i sposobnostima, umesto uvreženom podelom na „muške“ i „ženske“ poslove.

Nastavnice predmeta iz područja građevinarstva zajedno sa učenicama Tehničke škole gostovale su u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ kako bi budućim srednjoškolkama predstavile mogućnosti obrazovanja u oblasti građevinarstva koja se tradicionalno smatra „muškom“. Pored prezentacije obrazovnih profila koje nudi Tehnička škola, učenice osnovnih škola su imale priliku da učestvuju u nizu interaktivnih aktivnosti poput pokaznih vežbi, izrade crteža, maketa i vizuelnih istraživanja.

Tehnička škola Vlasotince učestvuje u projektu Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje“ koji realizuju Ministarstvo prosvete i GIZ. Svake godine povodom Dana devojčica projekat podržava izabrane srednje stručne škole da organizuju susrete učenica sa uspešnim ženama koje mogu da im budu uzor i inspiracija u ostvarivanju ličnih i profesionalnih ciljeva. Kroz različite aktivnosti, uživo i/ili onlajn susrete, devojčice imaju priliku da upoznaju žene na rukovodećim pozicijama, preduzetnice i one sa uspešnim karijerama u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, zanatsko-tehničkim zanimanjima, inženjerstvu i ostalim oblastima u kojima su žene manje zastupljene.

Nemačka razvojna saradnja je kroz različite projekte koje realizuje GIZ od 2011. godine uključena u obeležavanje Dana devojčica. Do danas je preko 10.000 devojčica i devojaka učestvovalo u ovoj manifestaciji, koja se ove godine održava trinaesti put zaredom u Srbiji.

 

Objavljeno: 28.04.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca